Roskam ("Rundskop") haalt shortlist Europese Filmprijzen niet

"Le Gamin au Vélo" van de gebroeders Dardenne heeft de shortlist van de nominaties voor de Europese Filmprijzen gehaald. "Rundskop" van de Truiense regisseur Michael Roskam, die ook in de uitgebreide longlist was opgenomen, haalde de eindselectie niet.

kscherpenberg

De jongste prent van het gerenommeerde Luikse broederpaar werd geselecteerd in de categorieën Beste Film, Regie, Actrice (Cécile de France) en Scenario. Ondanks zijn vier nominaties is de favorietenrol voor de "Europese Oscars", die op 3 december in Berlijn worden toegekend, weggelegd voor "Melancholia" van de Deense cineast Lars von Trier: de film met Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg verzamelde zowaar acht nominaties.

In de hoofdcategorie Beste Film krijgen "Melancholia" en "Le Gamin" concurrentie van "Haevnen (In a Better World)" van de Deense regisseuse Susanne Bier, winnaar van de "echte" Oscar "The King's Speech" van de Brit Tom Hooper, "The Artist" van de Fransman Michel Hazanavizius en de Duits-Frans-Finse coproductie "Le Havre" van de Finse minimalist Aki Kaurismäki.

Nu in het nieuws