1 / 2

"Drie frituren in één straat is te veel"

Eind november opent in de Weeldestraat frituur en broodjesbar Eugène. Daarmee hebben de Weeldenaars voortaan keuze uit maar liefst drie frituren, op enkele honderden meters afstand van elkaar. "Dat is te veel voor een klein dorp", vinden uitbaters Pierre en Liesje van frituur 't Lekkerbekje.

Van Beurden Kathleen

Frituur 't Lekkerbekje

Pierre Broeckx (58) en Liesje Severijns (59) bakken al 38 jaar frieten in frituur 't Lekkerbekje. Ze vrezen dat ze klanten zullen verliezen nu er een derde frituur in de straat opent.

Hier in de omgeving zijn al heel wat frituren", weten Pierre en Liesje. "Verderop in de Weeldestraat zit frituur Bax Bis en dan heb je er nog vier in Poppel, drie in Weelde-Statie, drie in Ravels en één in Ravels-Eel." In april dit jaar hoorden Pierre en Liesje op een verjaardagsfeestje vertellen dat drie deuren verder in de Weeldestraat nog een nieuwe frituur opent, in het pand waar vroeger pralinewinkel 't Lindeke zat. Jurgen Wilmsen, eigenaar van Group Eugène, opent er zijn vijfde vestiging (de andere zijn in Ravels, Baarle-Hertog, Beerse en De Panne). "Dat hij praktisch naast onze deur nog een nieuwe frituur opent, vinden wij een gebrek aan respect", zegt Pierre. "Uiteraard zal ons dat klanten kosten. Maak van de titel van je artikel maar een vraag: "Pierre binnenkort werkloos?".

"Andere frituuruitbaters in het dorp zien we als collega's, niet als concurrenten", gaat Pierre verder. "Jurgen niet meer. Blijkbaar vertelt hij de klanten van frituur Eugène in Ravels ook dat wij eind dit jaar met pensioen gaan, maar daar is niets van aan. Maar het gerucht doet nu wel de ronde. Wij hebben die vraag nu al tientallen keren gekregen van familie, vrienden en klanten. Daarom hebben we vorige week een advertentie geplaatst in het Berichtenblad (een lokaal weekblad, nvdr.)." In de betreffende advertentie staat onder andere het volgende: "Weet u … dat wij nog jaren frieten gaan bakken … dat wij in de gemeente het langste frituur hebben (zelfs langer dan zij die zeggen de oudste frituur der Kempen te zijn) … dat er frituuruitbaters zijn die vinden dat de zon alleen voor hen moet schijnen …".

Frituur en broodjesbar Eugène

Jurgen Wilmsen (36), eigenaar van friturengroep Eugène, en Lex Van Gulik (30), uitbater van de nieuwe vestiging in Weelde, vinden drie frituren in dezelfde straat niet te veel. "In het centrum van Ravels zijn er ook lang drie frituren geweest en dat werkte ook", redeneren ze. "Onze vestiging in de Weeldestraat wordt trouwens geen gewone frituur. We gaan ons ook specialiseren in broodjes en hamburgers: in totaal komen er zo'n tachtig verschillende op de kaart. Want in Weelde is voorlopig geen broodjeszaak, hoewel er toch vraag naar is bij inwoners en bedrijven. Een gat in de markt dus."

Ook Jurgen heeft de advertentie van frituur 't Lekkerbekje in het Berichtenblad gelezen. "Ik vind het jammer dat Pierre en Liesje zich aangevallen voelen, dat is niet mijn bedoeling. Het is niet zo dat wij de vaste klanten van 't Lekkerbekje willen afsnoepen en over hun zaak kan ik geen kwaad woord zeggen: Pierre en Liesje bakken lekkere frietjes. Dat ze eind dit jaar zouden stoppen, heb ik mijn klanten nooit verteld. Ik hoop ook niet dat ze dat zullen doen, want dan wordt het voor ons misschien te druk de eerste maanden. We starten liever rustig op, zodat mijn vrouw en ik tijd hebben om uitbater Lex de knepen van het vak te leren."

Over de advertentie wil Jurgen nog het volgende kwijt. "Het klopt inderdaad dat Pierre enkele jaren langer frieten bakt dan mijn vader en ik. Maar in november bestaat de zaaknaam 'Frituur Eugène' in Ravels wel vijfenzestig jaar, zij het dan niet vanaf het begin met ons als uitbaters. Die verjaardag gaan we uiteraard vieren."

Voor de volledigheid contacteerden we ook de eigenaars van frituur Bax Bis in de Weeldestraat, maar die gaven liever geen commentaar.

Kathleen VAN BEURDEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio