Ecobouwers trappen af in Mortsel

Gert Camerlinck, een architect uit de Pieter Reypenslei in Mortsel, had zaterdag de eer om de nieuwe editie van ‘Ecobouwers Opendeur’ van de Bond Beter Leefmilieu op gang te trekken.

Slaets Seppe

“We wonen nu een jaar in dit huis dat we dus helemaal renoveerden volgens de passief-huis-principes”, vertelt Camerlinck die architect is van beroep. “Extra isolatie, drie dubbele beglazing, een speciaal ventilatiesysteem, een zonneboiler…we troffen heel wat ingrepen. En dat was een bewuste keuze: zowel voor het comfort in de winter als in de zomer, het financiële aspect en onze affiniteit met natuurlijke materialen.”

De ‘Ecobouwers Opendeur’ is toe aan haar 14e editie. Dit en volgend weekend zetten daarbij in heel Vlaanderen zo’n 140 duurzame woningen hun deuren open waarbij de bewoners tekst en uitleg geven aan de bezoekers. Vorig jaar waren dat er meer dan 3.000. “Belangrijk is dat de ervaringen gedeeld worden”, zegt Benjamin Clarysse van de Bond Beter Leefmilieu. “ Want steeds meer mensen willen meer onafhankelijkheid tegenover de steeds hogere energieprijzen. En natuurlijk ook om het milieu en ons klimaat te verbeteren. Ook de bouwsector beweegt. Tegenwoordig bieden firma’s al sleutel-op-de-deur-formules aan met passieve woningen. Zoiets was vijf jaar geleden nog ondenkbaar.”

  Inschrijven voor de ‘Ecobeurs Opendeur’ van de Bond Beter Leefmilieu is nog altijd mogelijk.

Seppe SLAETS

Info: ‘Ecobeurs Opendeur’ van 5 tot en met 13 november. Www.ecobouwers.be .

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio