Ceulemans: "Desnoods stop ik zelf"

Jan Ceulemans (54) beleeft zijn zwartste seizoen ooit bij Westerlo. Zeker nu de degradatiestress ook nog eens zijn eerste piek bereikt. Met Lierse-OH Leuven en Zulte Waregem-STVV is falen voor Westerlo tegen Lokeren strikt verboden. Spanning verzekerd dus in het Kuipje.

kscherpenberg

Laten we maar met de deur in huis vallen. Doe je het nog graag? Ceulemans (knikt): "Ik verschiet er zelfs van hoe graag! Dat heeft er alles mee te maken dat dit zo'n goede groep is. Ze mogen van mijn ploeg zeggen wat ze willen, maar niet dat mijn jongens geen inzet tonen."

Vorige week schreeuwden enkele fans om je ontslag. Dat moet hard aangekomen zijn? "Ja, geen elke trainer moet beweren dat het hem koud laat als hij wordt uitgejouwd, ook al gaat het om enkelingen. Een stuk of twintig jonge mannekes. Ik respecteer hun mening. Supporters betalen en mogen dus zeggen wat ze willen. Ze mogen best verkondigen dat het hier allemaal mijn schuld is, alleen vind ik wel dat enig realisme geboden is. Westerlo blijft een kleine club, welke trainer je hier ook zet. Als nummer acht, winnaar van play-off 2 én bekerfinalist komen we uit een boerenjaar. Een uitzondering. Na dertien jaar is het niet onlogisch dat er eens één seizoen tegenslaat. 2001-2002 reken ik niet eens mee (toen werd Westerlo veertiende, nvdr). Dat was niet goed, nu gaat het slecht."

De spelers laten het afweten, maar stel jij jezelf ook in vraag? "Ja, dat hoort elke trainer te doen in deze situatie. Constant ben ik ermee bezig hoe ik de problemen kan oplossen. Ik trek mij dit echt hard aan."

Het vooroordeel wil: Westerlo zal Jan Ceulemans nóóit ontslaan. "Wie zegt dat? Uiteindelijk bepalen resultaten alles. Ook bij mij. Als die blijven tegenzitten, blijft er maar één ding over: een ontslag. We kunnen niet blíjven verliezen. Dat voel ik zelf goed genoeg aan. Ik moet ook eerlijk blijven met iedereen. Desnoods, als ik het gevoel krijg dat de groep niet meer verder wil, dan is het moment gekomen om zelf te stoppen. Tot hiertoe heb ik wel nog geen signaal in die richting gekregen."

Is Westerlo een degradatiekandidaat? "In mijn ogen niet, maar deze situatie mag natuurlijk niet te lang aanslepen. Er zijn nog ploegen die beweerd hebben dat ze onderaan niet thuishoorden maar intussen wel in tweede klasse zitten. Normaal is Westerlo geen degradatiekandidaat. Het enige wat ik vraag, is dat we eens vijf matchen zonder geblesseerden kunnen spelen."

Steven BERGHMANS

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws