Kleuters vinden onderdak

In het vroegere schooltje op domein Hulgenrode in Wommelgem neemt een twintigtal Antwerpse kleuters vanaf nu maandag plaats in twee klasjes.

kscherpenberg

Niet toevallig is het nieuwe kleuterschooltje op Hulgenrode tot De Paddenstoel gedoopt. "In amper een week tijd is het op poten gezet. Zeg maar als een paddenstoel uit de grond gerezen", geeft Dis Van Berckelaer, Bisschoppelijk Gedelegeerde voor het onderwijs in het bisdom Antwerpen, aan.

Hij kreeg de opdracht om mee een oplossing te zoeken voor in totaal 179 kleuters die, verspreid over heel Antwerpen, nergens nog een plaatsje in een school vonden. "Via het OCMW en de verschillende inburgeringstrajecten vernam het bisdom het probleem. Bisschop Bonny vond dat we daar hulp moesten bieden. Omdat ik wist dat de buitenschoolse opvang van de gemeente Wommelgem onlangs naar het centrum is verhuisd en daardoor het vroegere schooltje op Hulgenrode leeg kwam te staan, leek me dat een goede optie. Er bood zich in Antwerpen namelijk niet meteen iets aan."

Ruimte voor derde klasje

De vzw Koraal, dat op Hulgenrode onder meer een speelpleinwerking en een Centrum voor Kinderzorg uitbaat, was meteen bereid om die locatie ten dienste te stellen. Nadat een ploeg vrijwilligers er sinds begin deze week twee klasjes inrichtte, konden vrijdag de eerste ouders er hun kind inschrijven. "Maandag starten we met twee leerkrachten voor een 25-tal kleuters van 2,5 tot 5 jaar. Het gaat om kinderen uit de oostrand van Antwerpen, meer bepaald uit Deurne, Berchem en Borgerhout.

Dat aantal kan nog tot 30 juni aangroeien. In De Paddenstoel is er overigens nog ruimte voor een derde klasje", weet directeur Bert Bernaerts van de basisschool van het Borsbeekse Sint-Jozefsinstituut. Tot eind dit schooljaar is hij directeur van het noodschooltje. Daarna wordt De Paddenstoel opgenomen als volwaardige vestiging van het Sint-Jozefsinstituut.

"Tegen dan moeten we in de stad een locatie voor een noodschooltje hebben gevonden, mocht het probleem van plaatsgebrek in de Antwerpse scholen zich volgend schooljaar ook nog stellen. Wommelgem is een snelle noodoplossing, maar voor de ouders uit de stad betekent dit nu wel een afstand die ze telkens moeten overbruggen. We lossen dit nu op met een busdienst, maar dat kost geld. Het allerbelangrijkste is dat deze kinderen uiteindelijk wel al kunnen proeven van onderwijs, bovendien in een inspirerende groene omgeving met onder meer een kinderboerderij", zegt de Bisschoppelijk Gedelegeerde.

Een oplossing is er vanaf januari misschien onder meer in de Freinetschool De Pluim aan de Pauwenlaan in Hoboken waar, door de komst van nieuwe lokalen, ook nog extra kleuters kunnen instappen.

jan van de poel

MEER OVER Wommelgem

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio