Vrouw met mentale beperking werkt al tien jaar als onthaalmoeder

Rita Verbakel (52) werkt al tien jaar als onthaalmoeder. Bij Diane Van Linden (53) vangt ze drie halve dagen per week mee baby's en peuters op. Opmerkelijk: Rita heeft een mentale beperking, "maar de ouders maken daar geen probleem van", zegt Diane.

kscherpenberg

Het is gezellig druk ten huize van Diane Van Linden. Peuters kruipen over de grond en spelen. Hier en daar wordt wat geroepen. De ene peuter wil absoluut kennismaken met het speelgoed van zijn buurjongen, die dat dan weer niet ziet zitten. Rita kijkt geamuseerd toe en komt tussen als het nodig is. "Tien jaar geleden startte de samenwerking tussen Vluchtheuvel (nu Rotonde), een zorgcentrum voor mensen met een mentale of meervoudige handicap, en de gemeentelijke dienst voor onthaalouders. Vanaf toen is Rita drie halve dagen per week mijn steun", legt Diane uit.

"Zelf heb ik een gehandicapte broer en ik zou wat blij zijn moest hij de kans krijgen om in een aangepaste arbeidssituatie te functioneren. Toen de vraag kwam of iemand van Vluchtheuvel bij mij als onthaalmoeder mocht meedraaien, twijfelde ik niet. Al tien jaar lang verzorgen Rita en ik onze baby's en peutertjes", legt Diane uit.

Ondertussen houdt Rita de kleintjes vanop afstand mee in het oog. Niets ontgaat haar. "Ik ben niet streng, maar de kindjes moeten wel luisteren. Wanneer ik met mijn vinger zwaai, weten ze goed wat dat betekent", zegt Rita.

Geen verschil

De voorbije tien jaar groeide Rita uit tot onthaalmama met ervaring. "Eten of een flesje geven, meespelen, neuzen schoonvegen of pampers verversen … Diane en ik doen alles samen", aldus Rita.

Peuters maken ook geen verschil tussen Diane en Rita. "Wij zijn allebei onthaalmama en ze weten dat ik hier woon, maar dat Rita met de bus naar hier komt. Wanneer de bel gaat, spitsen de kleintjes hun oren en is er altijd wel eentje die zegt dat Rita daar is", lacht Diane.

Eerlijk

"Ook de plaatsende ouders maken er geen probleem van dat Rita mee op hun kindje past. Daar ben ik blij om. Soms zijn er wel nadrukkelijke vragen naar de manier waarop wij samenwerken. Maar ik antwoord daar eerlijk op. Nooit haakt iemand af vanwege onze samenwerking. Wanneer ouders toch twijfelen, heb ik liever dat ze een andere onthaalmama zoeken. Dat is echter nog nooit gebeurd. Al goed, want ik kies voor Rita", aldus een resolute Diane Van Linden.

Erik VandewalleMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio