Turnhouts gerecht onderzoekt grote beleggersfraude

Het gerecht van Turnhout onderzoekt een massale beleggersfraude. Daarbij zouden liefst 400 gedupeerden ruim 50 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Het parket van Turnhout wil alleen bevestigen dat er een onderzoek loopt en dat al vier Belgen zijn aangehouden. Meer informatie wil het parket in dit stadium niet kwijt. Maar een krant van Mediafun kon het dossier naar eigen zeggen reconstrueren.

kscherpenberg

Alles zou draaien om één beleggingsproduct: 'Orelius Golden Invest -Elite Gold'. Dat is zeven jaar geleden bedacht door drie Belgen. Het trio had ook een firma opgericht in Zwitserland, 'Orelius Management', met een adres in een anoniem kantoorgebouw in de Baarerstrasse in Zug.

'Orelius Golden Invest - Elite Gold' beloofde een jaarlijks rendement van maar liefst 7 procent. Al was alleen het startkapitaal gegarandeerd. En de beleggers moesten dat kapitaal ook nog eens 15 jaar lang bij Orelius parkeren. Zoals de naam het laat vermoeden, werd er belegd in goudtransacties.

In 2008 kreeg Orelius in Zwitserland problemen met de goudtrader waaraan het kapitaal was toevertrouwd. De trader ging uiteindelijk op de fles. Op dat moment begon de nachtmerrie voor de honderden beleggers die miljoenen hadden gestoken in het fonds van Orelius. "Tja, het was nu eenmaal een risicobelegging. En vermits het vroegtijdig is gestopt, kon de volledige inleg niet uitbetaald worden. Dat stond in het contract", zegt Youri Steverlynck, de advocaat van twee Belgen achter Orelius.

De speurders moeten nu uitmaken wie schuld heeft aan het hele debacle. Zowat alle betrokken partijen wijzen elkaar met de vinger.

Beeld: PhotoNews

MEER OVER Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio