Gaat crematorium Heimolen dicht?

Crematorium Heimolen in Sint-Niklaas zit eind deze maand al aan de jaarcapaciteit van 2500 crematies. Maandag wordt duidelijk of het crematorium de rest van het jaar dicht moet blijven of dat het een capaciteitsverhoging krijgt. De buurt ziet dat laatste niet zitten.

kscherpenberg

Het crematorium startte drie jaar geleden met een vergunning voor 2500 crematies per jaar. Die capaciteit wordt eind deze maand al gehaald. De Vereniging voor Crematoriumbeheer Westlede die het crematorium beheert, zag de bui hangen. Ze diende een aanvraag in om de capaciteit op te drijven tot 3500. Een aantal buurtbewoners diende bezwaar in.

"Normaal gezien zal de minister de vergunning niet weigeren. Het gestegen aantal crematies komt er omdat het crematorium van Aalst nog niet klaar is, en wij dat moeten opvangen", weet de Sint-Niklase schepen van Begraafplaatsen Wouter Van Bellingen (SOS 2012). "Kan best zijn, maar dat maakt onze zaak niet", reageert buurtbewoner en lid van de actiegroep Crematoriumstrijders John Meiresone.

"Een onderdeel van de overeenkomst met burgemeester Freddy Willockx destijds was dat Heimolen een klein regionaal crematorium zou blijven, net zoals Aalst. Het is niet omdat het in Aalst niet lukt, dat Sint- Niklaas daarvoor moet opdraaien."

Transport

Directeur Kris Coenegrachts van Westlede hoopt dat de capaciteitsverhoging er maandag effectief komt. "Als de vergunning wordt ingetrokken, moeten we een hele maand lang zorgen voor transport van Sint-Niklaas naar Lochristi en terug. Want de uitvaartplechtigheden kunnen blijven plaatsvinden in Sint-Niklaas. Dat transport is absurd en betekent een grote kost voor de gemeenschap. Bovendien blijft vervoer het meest vervuilende aspect van het hele proces, meer dan de crematie zelf."

Koen Dewanckel, Bert Foubert

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio