1 / 2

Droom voor torenuurwerk aan Sint-Rombouts leeft opnieuw op (+poll)

De droom voor een uurwerk aan de Sint-Romboutstoren leeft opnieuw op. Bijna vijf jaar na de Monumentenstrijd is een vzw opgericht om de ambitie van het grootste skeletuurwerk ter wereld waar te maken.

De wijzerplaten verdwenen in 1962 na 300 jaar van de toren, te zeer beschadigd door oorlogen en roestvorming. Als het van Barent De hont (46) afhangt, komt daar na 50 jaar opnieuw verandering in. Samen met architect Jos Roosemont, zakenman Tony Pans en stadsgids Peter Meuris vormt hij de vzw 'Rombout wordt wijzer'. "We krijgen ook de steun van uurwerkmaker Luc Michiels, torenwachter Nick Vanhaute, en van Jan Smets van Mechelen Blogt", zegt Barent De hont.

Sven Van Haezendonck

Volgende week actie

Na flink wat onderzoek, om de technische en financiële haalbaarheid van het project na te gaan, is het dossier voor Monumentenzorg zo goed als klaar. "Wij komen in aanmerking om het torenuurwerk voor 88 procent te laten subsidiëren. De hele installatie, verguld met 24 karaats Duits kerkgoud, zou ongeveer 600.000 euro kosten. Wij hebben dus zeker de steun van de Mechelaars nodig", geeft initiatiefnemer De hont aan.

Om de actie op gang te trekken, worden de overblijfselen van het torenuurwerk volgende week zaterdag van het atelier van Luc Michiels op de Korenmarkt in stoet overgebracht naar de Sint-Romboutstoren. "Ik vond het pijnlijk dat de Romeinse cijfers lagen te verroesten. Dat heeft me aangezet tot de actie."

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio