Verdoving ook verplicht bij rituele slachting

De Raad voor Dierenwelzijn heeft al vorig jaar in een unaniem advies gevraagd om ook bij rituele slachtingen dieren verplicht te verdoven. Maar bij gebrek aan een volwaardige regering ligt dat advies onaangeroerd op het bureau van minister voor Volksgezondheid en Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS).

kscherpenberg

Zondag vindt het Offerfeest plaats. Voor die gelegenheid stelt de stad Antwerpen voor het eerst een slachtlijn ter beschikking waar de schapen eerst worden verdoofd voor ze ritueel worden gekeeld en doodbloeden. Maar de moslimgemeenschap verzet zich tegen dit initiatief, en is zelfs een boycotactie tegen het verdoofd slachten gestart.

"Spijtig dat deze discussie nu weer op de spits wordt gedreven", zegt professor Dirk Lips, voorzitter van de Raad voor Dierenwelzijn en van de werkgroep rond onverdoofd ritueel slachten binnen die raad. "Wij hebben na gesprekken met de islamitische en joodse gemeenschap al in 2010 unaniem gevraagd om de wet van 1986 aan te passen en de uitzondering, dat dieren bij religieuze rituelen zonder verdoving mogen worden gedood, te schrappen. Er is alleen nog politieke wil én vooral een regering nodig om dat advies te volgen."

De Raad voor Dierenwelzijn geeft advies aan de minister van Volksgezondheid. In dit federale adviesorgaan zetelen professoren, vertegenwoordigers van dierenrechtenorganisaties, producenten, handelaars en consumenten.

Lees ook: Alleen Groen!, N-VA, VB en PP voor verbod op onverdoofd ritueel slachten.

SD

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio