Internaatbeheerder voor rechter voor aanranding 7 jongeren in Heusden

Het onderzoek naar de internaatbeheerder van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder is afgerond. Tom L. (30) zal zich volgend jaar moeten verantwoorden voor de aanranding van de eerbaarheid van zeven jongeren en mogelijk voor afpersing.

kscherpenberg

Tom L. werd in maart van dit jaar opgepakt op verdenking van seksueel overschrijdend gedrag nadat gebleken was dat hij op internet pikante chatsessies had gevoerd met de jongeren, van wie het merendeel minderjarig is. De jongste is 14. De internaatbeheerder gaf zich op internet uit voor een meisje en probeerde het vertrouwen van de jongeren te winnen. Na enkele sessies werden de gesprekken alsmaar meer seksueel getint.

De internetbeheerder werd door de affaire ontslagen en op 14 maart aangehouden. Na drie weken cel werd hij onder voorwaarden weer vrijgelaten. Zo mocht hij geen contacten leggen met de mensen met wie hij vroeger op internet chatte en moest hij zich ook laten begeleiden voor zijn persoonlijke problemen.

Afpersing

Vrijdag boog de raadkamer zich over de zaak. Advocaat Luk Delbrouck vertegenwoordigt een van de minderjarigen. Hij vroeg de raadkamer om de internetbeheerder ook voor afpersing door te verwijzen naar de correctionele rechtbank: "De feiten zijn bijzonder ernstig, de jongeren riskeren nog lang achtervolgd te worden door de feiten. De meerderheid heeft nog psychologische begeleiding nodig."

Met afpersing bedoelt de raadsman dat Tom L. de jongeren, nadat hij hun vertrouwen had gewonnen en heel wat dingen over hen te weten was gekomen, onder druk zette om naaktfoto's van zichzelf te maken en die naar hem door te mailen. Deden ze dat niet, dan dreigde hij ermee om de vertrouwelijke en intieme informatie door te sturen naar hun vriendinnen.

De raadkamer neemt op 29 november een beslissing. Wordt Tom L. doorverwezen voor de aanranding van de eerbaarheid, dan riskeert hij een celstraf van zes maanden tot vijf jaar.

In de loop van het onderzoek heeft Tom L. ook een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen twee Hasseltse cipiers die hem zouden hebben aangezet tot zelfmoord. Dat gebeurde kort na zijn verblijf in de gevangenis van Hasselt. Tom L. probeerde met een scheermesje zijn polsen over te snijden nadat de cipiers hem zouden aangeraden hebben de eer aan zichzelf te houden.

De klacht is inmiddels onderzocht, de cipiers zijn buiten vervolging gesteld.

Nancy VANDEBROEK

MEER OVER Heusden-Zolder

Nu in het nieuws