Ruim 500 Mechelaars zeggen Jowan Lamon vaarwel

Ruim 500 mensen hebben vrijdagmorgen in de O.L.Vrouw-over-de-Dijlekerk afscheid genomen van Mechelaar en wereldburger Jowan Lamon (58), lieve echtgenoot, trotse vader, vriend en schepen van de stad.

Sven Van Haezendonck

Het werd een bijzonder emotionele plechtigheid, doorspekt met persoonlijke getuigenissen en veel muziek, een van de passies van de groene politicus. Lamon stierf vorige week aan Alzheimer, net in de week van zijn 36ste huwelijksverjaardag. Zijn vrouw Rita nam moedig als eerste het woord voor een beklijvend eerbetoon. "Als wij op reis waren, maakte je graag foto's: van bloemenmanden, of van straatmeubilair, om mee te nemen als idee naar Mechelen."

Stadsvernieuwing, zijn eerste job, lag hem na aan het hart. Hij voegde de daad bij het woord en knapte eigenhandig een verkrot pand op in de wijk Klein Begijnhof-Heembeemd. Rita Lamon: "Met oude materialen die je kon vinden. Recycleren, toen al. Jij het huis, ik de tuin met onze grote plataan. Jij leek zo sterk als die plataan, maar het was slechts tijdelijk, besef ik nu. Door die afschuwelijke, valse ziekte. Jowan, jij maakte een tuin van Mechelen. Dag schatteke, dag maatje!"

Lieve Meysmans, collega-ambtenaar bij de stad, omschreef de gewezen schepen als iemand met strategisch inzicht en een lange termijnvisie. "De resultaten van je werk worden met de dag meer zichtbaar. Mechelen mag je dankbaar zijn", zegt ze.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio