1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Mario De Clercq kijkt uit naar GvA-trofee in Ronse

De Koppenbergcross is nauwelijks verwerkt of daar wenkt de tweede manche van de Gazet van Antwerpen Trofee al. Zondag mag nieuwkomer Ronse tonen wat het waard is. Op een onuitgegeven omloop.

jrosquin

De voorbije twee seizoenen speelde Namen gastheer voor de openingsmanche van de GvA-trofee. Met de overstap naar het Wereldbekercircuit kwam die eer opnieuw de Koppenberg toe, maar kwam een plekje vrij op de GvA-kalender. Dat werd door koepelorganisator Golazo toegekend aan Ronse, waar vorig jaar voor het eerst de Grote Prijs Mario De Clercq werd georganiseerd. Golazo werd vooral gecharmeerd door het parcours, een werkstuk van de drievoudige wereldkampioen.

Wat is er zo bijzonder aan dat parcours?

De Clercq: Het is heel speciaal. Het werd uitgetekend in een put, een oude zandgroeve op de Hotondberg. Het ziet eruit als een Romeinse arena. Voor de toeschouwers is het net een amfitheater. Op een en dezelfde plek kunnen ze zowat 85% van de wedstrijd volgen. Erg publieksvriendelijk dus. Mooi om te zien ook, met een opeenvolging van beklimmingen en afdalingen. Zes keer na elkaar.

Een erg zwaar parcours, bleek vorig jaar.

Enorm lastig zelfs als het regent. Op een half uur tijd wordt de bovenste grondlaag - een leemlaag - omgetoverd tot een glijbaan. Die bovenste laag wordt dan erg modderig omdat de laag eronder keihard is en geen water door laat. Net alsof je op ijs fietst. Hoe dan ook een technisch veeleisend parcours, zelfs als het er droog bij ligt. De renners moeten sowieso twee keer van de fiets en bij regenweer misschien wel vier keer. Niet om te lopen, veeleer om te kruipen.

Het is een omloop die mij doet denken aan vroeger. Aan de wedstrijden in Zwitserland, aan de oude foto’s die ik wel eens zag van wedstrijden bij ons. Crossen die mijn vader (René, red.) zo vaak voor de wielen kreeg geschoven. Ouderwets maar mooi. Op de Koppenberg haalden de renners afgelopen dinsdag nog een gemiddelde snelheid van 27 km/u. Daar kunnen ze in Ronse zelfs niet van dromen.

Niet te zwaar na Zonhoven en de Koppenberg? Ronse wordt de derde stevige klus op een week tijd.

Ik vind het inderdaad van het goede te veel, maar het is nu eenmaal wat het is. Misschien moeten de mensen die de kalender in elkaar steken daar maar eens bij stilstaan. Vergeet ook niet dat de Koppenberg en de Hotond in vogelvlucht misschien slechts 3 km van elkaar verwijderd liggen. Ook voor het publiek van de Vlaamse Ardennen was het misschien beter geweest als die twee crossen iets verder uit elkaar lagen.

Gecharmeerd dat de wedstrijd naar jou wordt genoemd?

Zeker, want Ronse ligt in mijn achtertuin. Een stad die veel wielergeschiedenis schreef, maar daarna stil viel. Voorzitter Luc Van den Abeele en zijn mensen willen daar iets aan doen. Het klikt tussen Luc en mij. We kennen elkaar al lang genoeg om te weten dat we allebei perfectionisten zijn. (Lacht) Maar als ze in Ronse een grote sponsor vinden die zijn naam aan de wedstrijd wil geven, vind ik dat helemaal niet erg.

Vastgoed

Jobs in de regio