1 / 2

Uw trouwe Antwerpse gezel blaast 120 kaarsjes uit

Gazet van Antwerpen bestaat 120 jaar. Zolang al staat uw trouwe Antwerpse gezel dagelijks voor u op de bres. Zelf heb ik tot op vandaag 26 jaar op de redactie van ‘De Frut’ mogen meemaken. Als ik terugdenk aan de manier waarop we de krant in mijn beginjaren maakten, kan ik me nauwelijks voorstellen hoe het wonder zich nog eens bijna honderd jaar eerder elke dag voltrok.

jrosquin

Als ik op mijn laptop of smartphone zit te tokkelen, denk ik nog vaak terug aan de imposante mechanische Olivettischrijfmachine die in oktober 1985 op mijn eerste werkdag op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen op mijn werktafel stond te wachten op mijn eerste artikel. Naast het - naar huidige normen - voorhistorisch gedrocht stond een bakje met ‘kopijpapier’ en de onmisbare schaar. Om bij naderende deadline alvast titels en inleidingen van artikels los te knippen en naar de ‘zetterij’ te brengen.

Toen ik maanden later ook ‘de straat’ op mocht om als stadsreporter aan de slag te gaan, kreeg ik er een semafoon bij, een ‘bieper’ in mensentaal.

Ik moest immers bereikbaar zijn... Ik zal nooit vergeten dat de redactie me op een bepaald moment ‘opbiepte’ met de code ‘dringend’. Op pad in de haven heeft het me bijna evenveel tijd gekost om een telefooncel te vinden als de havenbrand waarvoor ik werd ‘opgebiept’ heeft geduurd.

Amper een kwarteeuw later lees ik mijn mails op mijn smartphone, surf ik mobiel op het internet, sturen journalisten en fotografen al dan niet draadloos van overal teksten en beelden binnen.

En zeggen dat er 120 jaar geleden ook al elke dag vele tienduizenden exemplaren van uw krant van de persen rolden. Dat dwingt een grenzeloos respect af voor de pioniers die de fundamenten legden van wat nu een moderne, regionale Antwerpse kwaliteitskrant is. Bedankt stichter Jan Baptist Napolitaan Van Os. Er is zoveel dat ons verbindt.

JAN MULLEMAN

Vandaag in Gazet van Antwerpen: Een extra bijlage over 120 jaar GvA én een kopie van de allereerste krant


Vandaag is Gazet van Antwerpen de grootste krant in de regio met een grote lokale verankering via haar zes regionale edities in de provincie Antwerpen - zelfs drie in het arrondissement Antwerpen - en het Waasland. Ook de regionale sportverslaggeving maakt een zeer belangrijk deel uit van de krant. Samen met het algemene regionale nieuws is Gazet van Antwerpen dé absolute nummer één in uw wijk, buurt, gemeente en provincie.

MEER OVER 120 jaar gva