"Migranten in ons land hebben te veel kinderen"

Maandag werd de kaap van de zeven miljard aardbewoners overschreden. Ethicus Etienne Vermeersch is zeker niet in een feeststemming. De man heeft zelfs een omstreden standpunt klaar. Mensen moeten niet denken dat ze zelf nog kunnen kiezen hoeveel kinderen ze maken. De situatie dreigt "onhoudbaar" te worden. De natuur en de toegang tot gezondheidszorg komen onder meer in gevaar.

kscherpenberg

Vermeersch zegt in Het Nieuwsblad dat de éénkindpolitiek in China onvermijdelijk was. "Daardoor zijn 300 miljoen Chinezen niet geboren. Een opluchting, want anders zouden de Chinezen van vandaag zelfs geen kans op onderwijs gekregen hebben." Toch vindt de ethicus dat er geen dwangmiddelen nodig zijn.

Daarom verwijst hij naar Taiwan, waar het op die manier "gelukt" is. "Het gaat erom duidelijk te propageren dat geboorteplanning in het belang van de hele wereldbevolking is. In het westen willen we minder kinderen omdat we dromen van een carrière of meer comfort. Die ingesteldheid moet veranderen."

In ons land zou geboortebeperking ook nodig zijn. De ecologische voetafdruk van een kind uit de westerse landen is dan ook ongeveer twintig keer zo groot is als die van een Afrikaans kind. Vermeersch benadrukt dat de Belgische vrouwen voldoende gezond verstand hebben om geen vijf kinderen te nemen. "Geboortes aanmoedigen is het laatste wat moet gebeuren. Migranten in ons land hebben wel nog vaak te veel kinderen."

Onnozelaars

De Duitse wetenschappers die berekend hebben dat er op de aarde plaats is voor 75 miljard mensen omschrijft de ethicus als een bende onnozelaars. "Natuurlijk is er plaats voor zo'n massa. Net zoals er plaats is voor één miljard kippen in België, op voorwaarde dat ze allemaal op 25 cm² leven."

Ook de natuur zal lijden. "Als ze in China en India evenveel auto's kopen als wij in België, gaat de natuur eraan kapot."

Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER