Sms-verkoop tickets De Lijn vervijfvoudigd

De online aankopen en de ticketverkoop per sms bij De Lijn kent een explosieve groei. Daar waar er in heel Vlaanderen in 2008 nog 11.157 online kaartjes werden verkocht, steeg dat aantal vorig jaar tot 19.941 tickets. De sms-verkoop klom van 226.849 ritten in 2008 tot 857.298 tickets vorig jaar. In de eerste helft van 2011 werden er via sms al 1.235.290 ritten verkocht. Het Euregio-ticket van De Lijn is dan weer een flop.

fvranckx

De Lijn verklaart de forse stijging in de sms-verkoop aan het feit dat de aankoop nu ook mogelijk is via operatoren Base en Mobistar. Tot voor kort ging dat enkel via Proximus. "Ondertussen is vooral bij jongeren de gsm ook als betaalinstrument ingeburgerd geraakt", stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld), die de cijfers opvroeg.

Door de online en de sms-verkoop kan De Lijn volgens hem besparen in personeelskosten en administratie zonder aan dienstverlening in te boeten.

Euregio-ticket

In tegenstelling tot de andere ritten gaat het Euregio-ticket van De Lijn, waarmee onbeperkt kan worden gereisd met de trein en de bus in de provincies Belgisch en Nederlands Limburg, Luik en de Duitse regio Aken, amper over de toonbank. Sinds de start van het project afgelopen juli werden er slechts 34 tickets verkocht.

Nochtans werden van de stadspas 'cultuurontdekking' in Brugge en Leuven in een jaar tijd wel enkele honderden exemplaren verkocht. Keulen vraagt dan ook dat het project onderzocht wordt met het oog op aanpassingen.

Vastgoed

Jobs in de regio