Vlaamse regering keurt winkelcentrum ondanks protest goed

De Vlaamse regering heeft het reconversieproject Uplace in Machelen een bouwvergunning toegekend. Het omstreden project greep vorige maand naast een milieuvergunning van de provincie Vlaams-Brabant.

jlenaerts

Zakenman Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge, (foto) wil Uplace oprichten in Machelen. Het project omvat winkels, kantoren, restaurants en zelfs een hotel. Volgens Verhaeghe zou Uplace 3.000 banen creëren.

Er worden heel wat vraagtekens bij het project geplaatst. De burgemeesters van Leuven en Vilvoorde vrezen dat het winkelcentrum een negatief effect op hun eigen stadscentra zal hebben. Milieuorganisaties wijzen op de gevolgen voor de mobiliteit wanneer bezoekers van het winkelcentrum en pendelaars samen op de Brusselse Ring rijden.

De provincie Vlaams-Brabant weigert het project een milieuvergunning toe te kennen. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege kan die beslissing nog nemen in beroep. De uitspraak valt wellicht begin 2012.

Mogelijkheden

Ondernemersorganisatie Unizo en milieuverenigingenkoepel Bond Beter Leefmilieu zijn niet opgezet met de plannen. Unizo gaat de mogelijkheden voor juridische stappen onderzoeken.

Ook bij Bond Beter Leefmilieu is de kans "zeer groot" dat er een gerechtelijke procedure wordt opgestart, zo vertelde de woordvoerder aan Radio 1.

Beeld: Photonews

Vastgoed

Jobs in de regio