Agenten aangehouden voor illegale handel in mazout

De drie agenten die door de Hasseltse onderzoeksrechter aangehouden zijn wegens mazoutfraude en illegale mazouthandel, waren werkzaam bij de federale wegpolitie in de verkeersposten van Bertem en Oudergem. De Hasseltse federale gerechtelijke politie (fgp) pakte dinsdag ook negen andere verdachten op. De twaalf worden verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie.

ikerremans

Van de twaalf voorgeleide verdachten waren vijf agenten werkzaam bij de wegpolitie. Er werden uiteindelijk zes verdachten aangehouden, van wie dus drie agenten. De aangehouden verdachten zijn tussen de dertig en veertig jaar oud en komen uit Sint-Truiden en Lummen. Twee politieagenten werden onder voorwaarden vrijgelaten, maar ze moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden.

De Hasseltse procureur Rubens gaf woensdagmiddag meer uitleg over de grootschalige zwendel in mazout, opgezet door agenten van de federale politie. Dat nieuws stond woensdag in Het Belang van Limburg.

Foutenmarge

De bende was minstens drie jaar bezig. In verschillende havens in Limburg en buiten de provincie, zelfs tot in de haven van Antwerpen, gingen de bendeleden rode of witte mazout halen bij binnenschippers. Dat gebeurde met medeweten van de binnenschippers.

Binnenvaartschepen kunnen met een foutenmarge zitten qua mazoutverbruik en telkens werd een hoeveelheid van enkele duizenden liters overgepompt. De mazout werd overgeheveld in citernes, die in omgebouwde bestelwagens stonden.

De binnenschippers kregen per liter 20, 30 of 40 eurocent en de zwendelaars verkochten de mazout aan het dubbele of meer. Afnemers waren particulieren en bedrijven. Met de zwendel ontdook de organisatie een gigantisch bedrag aan accijnzen en taksen.

Het onderzoek werd gestart nadat de fgp informatie had bekomen over de mazoutzwendel. Het parket van Hasselt vorderde vervolgens een onderzoeksrechter waarna de nodigde onderzoeksdaden konden gebeuren.

Huiszoekingen

Het gerecht voerde in totaal 18 huiszoekingen uit in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Daarbij werden grote sommen geld, voertuigen en brandstof in beslag genomen. 12 personen werden opgepakt. Daarvan werden er elf voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Zes personen zijn aangehouden, onder wie drie mannen die bij de federale wegpolitie werken. Twee verdachten zijn onder voorwaarden vrijgelaten en drie mochten na verhoor beschikken.

De zes personen zijn aangehouden op verdenking van een criminele organisatie, heling, witwassen en het ontduiken van accijnzen op mazout. Vrijdag verschijnt het zestal voor de raadkamer in Hasselt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners