Vanhengel: "Geloof nooit dat ze begroting rond krijgen"

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) gelooft niet dat de onderhandelaars de begroting voor 2012 op tijd zullen rond krijgen. De zes partijen die een regering vormen, buigen zich vrijdag en tijdens het weekend opnieuw over de begroting en de zoektocht naar 10 miljard euro.

De onderhandelaars moeten 10 miljard euro vinden om zo het tekort voor volgend jaar te beperken tot 2,8 procent van het bbp. Uittredend Begrotingsminister Vanhengel wijst er nog eens fijntjes op dat de tijd dringt. Hij vindt het niet kunnen dat de zes partijen de laatste dagen geen vooruitgang hebben geboekt.

"Op 31 oktober moet de begroting voorgesteld worden in het parlement. Ik geloof nooit dat ze die deadline zullen halen", zegt Vanhengel.

Ondertussen heeft Open Vld-voorzitter Alexander De Croo niet Vanhengel maar ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne gekozen als tweede Open Vld-man aan de onderhandelingstafel, ook voor de gesprekken over de begroting. Nochtans heeft Vanhengel samen met premier Yves Leterme (CD&V) en staatssecretaris van Begroting Melchior Wathelet (cdH) al een volledig saneringsvoorstel voor 2012 uitgewerkt.

Lees ook: Onderhandelaars discussiëren verder over arbeidsmarkt

Nu in het nieuws