Kinderen willen eerlijkheid

Een ziekenhuisopname is geen pretje. Bereid uw kind voor op deze indringende ervaring. Dat kan via lectuur, een verhaal of de webstek van een ziekenhuis...

pirombouts

In de ideale wereld is het ziekenhuis een onderwerp dat al eens ‘toevallig’ ter sprake komt tijdens de opvoeding van uw (klein)kind. Op die manier wordt een ziekenhuis een realiteit zoals de bakker, het station en het postkantoor. Wanneer uw kind wordt opgenomen voor een geplande ingreep, is een goede voorbereiding heel bepalend. Zorg er in dat geval in de eerste plaats voor dat u alle nodige informatie zelf heeft. Doe voldoende navraag, onder meer bij de behandelende arts.

Pijn

Op basis van die informatie kunt u zelf op de vragen van het kind antwoorden. Probeer daar zo eerlijk mogelijk in te zijn. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om te liegen over pijn. Als het kind later dan toch pijn voelt, ebt het vertrouwen weg. Probeer ook niet te veel informatie te geven. Hou het bij bevattelijke antwoorden op de vragen die het kind zelf stelt. En houd rekening met het karakter en de leeftijd van het kind.

Op de dag van de opname helpt het om samen de koffer in te pakken. Zorg voor een troostende knuffel of een boek. Informeer u vooraf over hoe u bij het kind kan blijven en wees daar ook eerlijk over. En de aankondiging van bezoekers na de ingreep kan het kind een perspectief bieden.

Spoed

Helaas is de wereld niet ideaal. De helft van de kinderen komt het ziekenhuis binnen via de dienst spoedgevallen. Indien het kind met de 100 (112) wordt vervoerd, kunnen ouders het ziekenhuis niet kiezen. De ziekenvervoerder moet steeds naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis rijden.

Voor niet-dringend ziekenvervoer geldt deze regel niet. Maar bij een spoedopname is de keuzeruimte natuurlijk nooit erg groot. Toch is het best om ook bij een spoedopname steeds een ziekenhuis te kiezen met een kinderafdeling. Uw arts kan u daarbij helpen.

Rooming-in

In de meeste ziekenhuizen is ‘rooming-in’ mogelijk. Dat betekent dat u bij uw kind kunt overnachten. Houd daarbij rekening met, afhankelijk van de aard van de ingreep, de duur van de opname en - vooral - de leeftijd van uw kind. Wees op de hoogte van de eventuele kosten voor deze keuze. De informatie daarover vindt u terug op het wettelijk verplichte opnameformulier.

Vastgoed

Jobs in de regio