Meer dan 450 geheime executies in Iran

Het Iraanse regime heeft de voorbije twee jaar honderden geheime doodvonnissen uitgevoerd. Dat staat in een rapport van de VN. De executies komen bovenop de honderden doodstraffen die er elke jaar officieel worden uitgevoerd. Deze geheime executies vonden plaats zonder de advocaat of de familie van het slachtoffer op de hoogte te brengen.

ghouben

Het zou volgens VN-mensenrechtenrapporteur Ahmed Shaheed gaan om meer dan driehonderd executies in 2010 en al 146 in 2011. Al deze mensen werden ter dood gebracht in een gevangenis in Mashhad, in het oosten van Iran. Volgens het rapport gaat het aantal executies nog steeds in stijgende lijn.

Het rapport van Ahmed Shaheed spreekt verder over "systematische schendingen van de mensenrechten" in het land. Bij de ter dood gebrachten dit jaar was iemand die beschuldigd werd van "geloofsverzaking". Van de officiële executies in 2011 ging het in meer dan 100 gevallen om drugscriminelen. Bij de clandestiene executies zijn soms politieke gevangenen het slachtoffer.

Volgens een rapport gepubliceerd door het vakblad Foreign Policy afgelopen maandag zijn sinds 2009 honderden militanten, journalisten, studenten, regisseurs, artiesten en advocaten gevangen gezet door het regime. In 2009 werd president Mahmoud Ahmadinejad herverkozen.

Ahmed Shaheed heeft op 19 september een brief ontvangen van de Iraanse ambassadeur bij de VN waarin die de wil uitdrukt om "opinies uit te wisselen en de onderzoeksmethode te bespreken". Shaheed heeft diezelfde dag gevraagd om het land te mogen bezoeken en wacht sindsdien nog altijd op antwoord.

Vastgoed

Jobs in de regio