"We drinken 18.000 kilo fairtradekoffie per jaar"

We drinken 18.000 kilo fairtradekoffie per jaar

"We drinken 18.000 kilo fairtradekoffie per jaar"

Print
De provincie Antwerpen heeft zopas als eerste de titel ‘fairtradeprovincie’ binnengehaald. “Ons personeel en gasten op recepties drinken 18.000 kg fairtradekoffie per jaar”, zegt beleidsmedewerker Daan Sanders.

18 ton koffie, dat is al niet niks. Daar komen nog duizenden liters fruitsap en thee bij, en sinds kort ook massa’s T-shirts. “In 2010 hebben we ervoor gekozen om voor onze diensten systematisch T-shirts aan te kopen die gemaakt zijn van katoen dat voor een eerlijke prijs wordt verkocht, dat in sociaal verantwoorde omstandigheden is geteeld en verwerkt en dat zonder insecticiden werd gekweekt”, zegt Daan Sanders.

Sanders is een van de vier ambtenaren op de dienst Ontwikkelingssamenwerking, die het fairtradebeleid van de stad en de districten invullen. De stad moet om het label te verdienen eerlijke handel promoten in scholen, instellingen en bedrijven en natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. “De 2.300 personeelsleden van de stadsadministratie hier krijgen uitsluitend fairtradekoffie aangeboden”, zegt Sanders.

Of het allemaal wel de moeite loont? “Er zijn zo’n 25 miljoen kleine koffieboeren wereldwijd. Van wat wij betalen voor gewone koffie, ontvangen zij maar 5 tot 12 procent. Bij fairtradekoffie is dat 25 procent. Terwijl hij hier in de aankoop maar een klein beetje duurder is.”

Nu in het nieuws