Kris Peeters: "Gewesten doen al genoeg voor de Holding"

Volgens de Vlaamse regering heeft de federale regering en met name minister van Financiën Didier Reynders "de sleutel in handen" om een faillissement van de Gemeentelijke Holding te vermijden.

ghouben

Als Reynders de lening van de Nationale Loterij aan de Gemeentelijke Holding die vandaag vervalt, laat uitstellen, is een geleidelijke vereffening nog mogelijk. Komt dat uitstel er niet, dan dreigt een faillissement. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters maandag gezegd na afloop van een Vlaamse ministerraad over het dossier.

De Brusselse regering zou alvast bereid zijn om een 'commercial paper' dat dinsdag vervalt, te verlengen. Ook na een heel weekend onderhandelen raakten de gewesten en de federale regering het niet eens over de verdeling van de factuur voor het vermijden van het faillissement van de Gemeentelijke Holding.

De gewesten schaarden zich achter een voorstel van Waals minister-president Rudy Demotte. Maar ondanks een akkoord tussen de experts van de gewesten en de federale regering, botste dat voorstel finaal op een 'njet' van de federale regering, zo stelt Vlaams Vlaams minister-president Kris Peeters.

Peeters geeft toe dat het politiek getouwtrek rond de Holding een "spijtig schouwspel" is, maar volgens hem doen de gewesten met een waarborg van 450 miljoen euro en een lening van 120 miljoen euro al voldoende inspanningen.

Peeters rekent op een soort geste van de federale overheid om een faillissement te vermijden. Zo zou de regering-Leterme de lening van de Nationale Loterij aan de Holding die vandaag vervalt, kunnen verlengen. Op die manier kan een faillissement vermeden worden.

MEER OVER Didier Reynders