Formele staatsgarantie voor Arcopar, Arcofin en Arcoplus

Print
De 700.000 coöperanten van Arcopar, Arcofin en Arcoplus genieten nu ook formeel van een staatswaarborg op hun aandelen. De regering heeft het koninklijk besluit dat de bescherming moest regelen goedgekeurd.

In de nasleep van de financiële crisis van 2008 besliste de regering de staatsgarantie op spaargeld te verhogen tot 100.000 euro per persoon en per bank. Ook werd een soortgelijke bescherming ingevoerd voor spaarverzekeringen van tak21. En werd een waarborg beloofd aan coöperanten van erkende organisaties die minstens de helft van hun vermogen in banken of verzekeringen investeerden.

Die laatste garantie was tot dusver echter nooit formeel gemaakt. Ze bleef steken in de beloften. Door het debacle met Dexia raakte de Arco-groep echter in het nauw. En dus was er echt behoefte om de staatsgarantie formeel te kunnen aanbieden.

Al blijft het wat raar. Arco besloot de bescherming pas aan te vragen op het moment dat de maatschappij door foutgelopen investering in Dexia al aan het verdrinken was. Door zolang te wachten, kon ze de verzekeringspremie voor de staatsgarantie tot nu toe uitsparen.

De bescherming geldt alleen voor het nominale bedrag die men voor de aandelen heeft betaald.

De coöperatieve aandelen zijn trouwens niet beursgenoteerd. De houders ervan hebben ook geen recht op eventuele meerwaarden die hun vennootschap zou kunnen maken.

JVG

.

Nu in het nieuws