Peeters: "Het gaat hier niet om kibbelende regeringen"

Peeters: Het gaat hier niet om kibbelende regeringen

Peeters: "Het gaat hier niet om kibbelende regeringen"

Print
De gewesten blijven er alles aan doen om tot een goede afwikkeling te komen van de Gemeentelijke Holding. "Dit gaat niet om kibbelende regeringen, daarvoor is de problematiek te ernstig." Dat benadrukte Vlaams minister-president Kris Peeters tijdens de persbriefing na de vergadering van het Vlaamse kernkabinet samen met de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG). "De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding moet ook zelf een actievere rol gaan spelen in de afwikkeling van de holding." Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) kunnen de gemeenten niet ter hulp komen.

Zaterdag is er al de hele dag "heel intensief" overleg geweest tussen de Vlaamse, de Waalse en Brusselse gewestregeringen. Ook tegenover de federale regering blijft de benadering constructief, stelde Peeters, ook al is er nog geen nieuw formeel overleg vastgelegd.

Peeters maakte wel de kanttekening dat de Vlaamse regering "zich niet aangesproken voelt als gezegd wordt dat de gewesten hun verantwoordelijkheid niet nemen", gezien de verstrekte waarborg in 2008 van 450 miljoen euro. Premier Leterme verklaarde vrijdagavond dat de gewesten hun verantwoordelijkheid moeten nemen, ook als het slecht gaat.

Zowel Peeters als viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) benadrukten zaterdag in die context nogmaals dat de Vlaamse regering geen enkele bestuurder heeft in de holding. "De holding is op basis van een federale wet tot stand gekomen, waardoor er twee regeringscommissarissen zitten in de raad van bestuur", klonk het.

De gewesten willen dat de verliezen bij een vereffening voor 50/50 voor rekening zijn van de federale en de regionale regeringen. In het voorstel van de federale regering gaat het om een verhouding van 1/4 of 1/3.

In elk elk scenario houdt de Vlaamse regering er in ieder geval al rekening mee dat de waarborg van 450 miljoen euro aangesproken zal worden. Voor Vlaanderen bedraagt die waarborg 225 miljoen euro. Zondag vergadert de kern van de Vlaamse regering opnieuw. "We zoeken koortsachtig mee naar een oplossing, best tegen maandag."

.

Nu in het nieuws