"Schaamteloosheid financiële wereld doet ons letterlijk pijn"

Schaamteloosheid financiële wereld doet ons letterlijk pijn

"Schaamteloosheid financiële wereld doet ons letterlijk pijn"

Print
Tussen de zowat 6.500 indignados die zaterdagnamiddag door Brussel trokken, stapte ook auteur Geert Van Istendael mee.

"Voor de kleinkinderen", verklaarde de auteur zijn aanwezigheid. "Voor de mijne en die van anderen. De schaamteloosheid die de hoge regionen van de financiële wereld tentoon spreiden, doet letterlijk pijn en is onaanvaardbaar."

"De toestand is sinds de crash van 2008 zeer erg geworden", zegt Van Istendael. "In België hebben we de impact nog niet zo sterk gevoeld, maar in Spanje is bijna 40 procent van de jongeren werkloos. En de mensen aan de top van de financiële wereld doen maar verder alsof er niets gebeurd is. Door die houding worden wij nu verplicht banken te redden ten koste van een sociale zekerheidssysteem dat gedurende decennia is opgebouwd."

Dat sociale zekerheidssysteem is er gekomen op basis van een sociaal contract, aldus de auteur. "De enen konden rijk worden terwijl er voor de anderen sociale voorzieningen werden opgebouwd. Dat sociaal contract wordt nu op de meest cynische wijze verbroken en dat kan niet anders dan tot problemen leiden."

Van Istendael is wel verheugd over het engagement dat de voornamelijk jonge betogers tonen. "Dat geeft hoop voor de toekomst", zegt hij. "Ook de sterke Belgische vakbewegingen zullen zich niet zomaar laten doen."

Lees ook: Indignados organiseren wereldwijd protest

.

Nu in het nieuws