Gesneuvelde piloten herdacht in Brussels Jubelpark

Gesneuvelde piloten herdacht in Brussels Jubelpark

Gesneuvelde piloten herdacht in Brussels Jubelpark

Print
Zo'n 200 mensen, waaronder veel piloten, hebben zaterdag in Brussel een ceremonie bijgewoond ter nagedachtenis van de piloten, maar ook de bemanningsleden en passagiers, die het leven gelaten hebben in "bevolen luchtdienst".

De jaarlijkse ceremonie "Remembrance Day" werd gehouden aan het monument van de militaire luchtvaart in het Brusselse Jubelpark. De luchtcomponent is dan ook vandaag/zaterdag jarig. Ze werd op 15 oktober 1946 gesticht.

Voormalig luitenant-generaal baron Michel "Mike" Donnet, een veteraan van de Tweede Wereldoorlog, bracht in herinnering dat tussen 1940 en 1945 225 Belgische piloten het leven lieten in dienst van de Britse Royal Air Force (RAF).

Tijdens de koude oorlog werden 350 namen - piloten maar ook paracommando's - bijgegrift in het granieten monument. "Geen enkele macht heeft tijdens die periode zo veel mensen verloren dan de luchtmacht", zei voormalig stafchef van de luchtmacht en generaal op rust Guido Vanhecke. Hij bemerkte dat tijdens de recentste operaties (Kosovo in 1999 en recentelijk Afghanistan en Libië) geen slachtoffers gevallen zijn.

Sinds het laatste dodelijk ongeval in juli 2009 werden geen namen meer toegevoegd aan het monument.

Archiefbeeld

.

Nu in het nieuws