Controle fiscus levert fors meer op

Controle fiscus levert fors meer op

Controle fiscus levert fors meer op

Print
De controle van ondernemingen door de fiscus leverde vorig jaar een pak meer op. Bedrijven verdienden volgens de controleurs 3,7 miljard meer dan ze hadden aangegeven, en moeten dus ook meer belastingen betalen. Dat is een stijging van de inkomstenverhoging met 30 procent tegen het jaar voordien, leert het jaarverslag 2010 van de FOD Financiën.

De stijging is wel volledig voor rekening van de eenvoudige controles. Het aantal grondige onderzoeken bleef ongeveer gelijk. Belangrijker is dat de controles ook meer opleveren. Een grondige controle levert gemiddeld 109.000 euro inkomstenverhogingen op. Bij een beheerscontrole is dat 29.000 euro.

Het totaal aantal btw-controles steeg eveneens. De eenvoudige controles leverden hier 326 miljoen euro nagevorderde btw op, een verdubbeling in vergelijking met de 164 miljoen een jaar eerder. Tweederde van die stijging is wel te wijten aan drie uitzonderlijke dossiers.

Hoewel het aantal grondige btw-controles niet steeg, leverden ze ook een pak meer nagevorderde btw op. Het gaat om een toename van 90 tot 248 miljoen. Een nuance wel: het feit dat er belastingen worden nagevorderd, betekent nog niet dat ze uiteindelijk ook worden betaald.

Bij loontrekkenden en zelfstandigen steeg het totale aantal inkomstenverhogingen waarop extra belastingen moeten worden betaald met 8 procent tot 3,9 miljard.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws