Faillissement dreigt voor Gemeentelijke Holding

Faillissement dreigt voor Gemeentelijke Holding

Faillissement dreigt voor Gemeentelijke Holding

Print
De Gemeentelijke Holding dreigt failliet te gaan als er voor maandag geen vers geld wordt gevonden. Dat schrijft de raad van bestuur in een brief aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

Door de ontmanteling van Dexia is de Gemeentelijke Holding in de problemen gekomen. De holding van de Belgische steden en gemeenten heeft als een van de grootste aandeelhouders heel wat geld verloren. Het zou gaan om zo'n 2 miljard euro.

De federale regering stelde vrijdag een plan voor om de schulden te verdelen, maar dat werd afgekeurd door de gewesten. Die vinden dat de federale overheid hen met te veel lasten opzadelt. De federale regering heeft naar eigen zeggen genoeg gedaan om Dexia te redden en wil dat de gewesten nu hun verantwoordelijkheden opnemen.

De raad van bestuur laat ontslagnemend premier Yves Leterme weten dat de situatie ernstig is. "Als er tegen maandag geen akkoord is, dan is een faillissement onafwendbaar", klinkt het in de brief. Maandag moet de holding een lening van 5 miljoen euro afbetalen en dat geld hebben ze voorlopig niet voor handen, klinkt het.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws