1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpen staat voor tweedeling tussen rechts en links

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen tekent zich in Antwerpen al een duidelijk politiek strijdperk af. Dat blijkt uit de politieke bevraging van de Antwerpse kiezers door uw krant. De verkiezingen lijken steeds meer uit te draaien op een duel tussen burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

pirombouts

N-VA wordt volgens onze enquête de grootste partij in Antwerpen (zie grafiek). Sp.a strandt op de tweede plaats en Vlaams Belang eindigt derde. De stad Antwerpen staat dus voor een tweedeling tussen rechts en links.

Uit de bevraging blijkt dat als het vandaag verkiezingen zouden zijn, 31,2 procent van de Antwerpenaars op de partij van Bart De Wever zou stemmen. “Dat zou natuurlijk mooi zijn", reageert partijvoorzitter Bart De Wever. "We worden de grootste partij en ik scoor even goed als Patrick Janssens voor het burgemeesterschap, terwijl hij toch al negen jaar aan het roer staat en ik op dit moment zelfs nog geen kandidaat-burgemeester ben.”

De partij van burgemeester Patrick Janssens verliest terrein. Sp.a haalt 26,1 procent van de stemmen, wat 9,2 procent minder is dan het resultaat van de verkiezingen in 2006. Heel wat van die stemmen gaan naar Groen! Die partij verdubbelt haar uitslag in de bevraging, van 4,7 procent tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, naar 9,4 procent nu.

Bijrollen

Open Vld en CD&V lijken veroordeeld tot een bijrol. CD&V krijgt 4,3 procent van de stemmen in de bevraging. Het is moeilijk om te vergelijken met 2006, want toen kwamen de christen-democraten op in kartel met N-VA. Open Vld blijft terrein verliezen en zakt terug naar 5,7 procent. De Antwerpse liberalen gaan daarmee nog eens met vier procent achteruit tegenover hun slechte resultaat in 2006.

Zetelverdeling

De Antwerpse gemeenteraad bestaat uit 55 zitjes. De meerderheid moet dus 28 zetels tellen. Op basis van de resultaten van de peiling is het onmogelijk om een meerderheid te vormen zonder N-VA en sp.a. Er wordt dan wel van uit gegaan dat het cordon sanitaire rond Vlaams Belang blijft behouden.

LM, PVdP, SVW


Lees meer over deze exclusieve peiling in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen: reacties, analyse, grafieken,...


Hoe kwam deze peiling tot stand? De opiniepeiling werd tussen 7 en 12 oktober afgenomen onder 1.002 Antwerpenaars met stemgerechtigde leeftijd. Zij werden willekeurig geselecteerd uit de telefoongids van Antwerpen. De bevraging gebeurde telefonisch, ook via gsm. Daarbij werd rekening gehouden met een spreiding over de districten. De bevraging is representatief naar leeftijd, geslacht, beroepsactiviteit en afkomst. De maximale foutmarge bedraagt 3,1 procent voor de steekproef. De opiniepeiling is uitgevoerd door Dedicated Research.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners