Exclusieve peiling: allochtonen kiezen in Antwerpen vooral links

In 2012 blijft 36,6% van de Antwerpse kiezers van allochtone origine de sp.a trouw. De N-VA van Bart De Wever kan slechts 9,7% van de allochtone stemmers bekoren. Dat blijkt uit de exclusieve peiling die Gazet van Antwerpen liet uitvoeren bij duizend Antwerpenaren.

pirombouts

De allochtone kiezers zijn van plan om massaal links te stemmen. Dat blijkt uit de opiniepeiling die tussen 7 en 12 oktober werd afgenomen. Sp.a (36,6%), Groen! (21,9%), PVDA+ (3,8%) en Rood! (3,3%) kapen samen 65,6% van hun stemmen weg.

Rechts kan de allochtone Antwerpenaar maar matig bekoren. Opmerkelijk is wel dat het VB 12,1% van hun stemmen oogst. De N-VA (9,7%), Open Vld (8,1%) en CD&V (4,5%) doen het veel minder goed.

46% Janssens

Als burgemeester kiest 46% voor Patrick Janssens en 17,5% voor Bart De Wever. Meyrem Almaci (Groen!) scoort als enige lijsttrekker van allochtone origine met 5,6% een matig resultaat.

De allochtone Antwerpenaars vinden milieu en gezondheid, veiligheid, onderwijs en kinderopvang de belangrijkste thema’s. Migratie en integratie zijn voor hen merkwaardig genoeg het minst prioritair.

Vrijdag bleek al uit de GvA-enquête dat Janssens en De Wever nek aan nek naar de verkiezingen gaan. Janssens kan rekenen op 32,9% van de stemmers, terwijl De Wever als toekomstige burgemeester 32,5 % van de ondervraagden achter zich heeft. Verder blijkt dat N-VA met voorsprong de grootste partij wordt van de stad Antwerpen.

LM, PVdP, SVW

Lees maandag meer over deze exclusieve peiling in Gazet van Antwerpen: reacties, analyse, grafieken,...


Hoe kwam deze peiling tot stand? De opiniepeiling werd tussen 7 en 12 oktober afgenomen onder 1.002 Antwerpenaars met stemgerechtigde leeftijd. Zij werden willekeurig geselecteerd uit de telefoongids van Antwerpen. De bevraging gebeurde telefonisch, ook via gsm. Daarbij werd rekening gehouden met een spreiding over de districten. De bevraging is representatief naar leeftijd, geslacht, beroepsactiviteit en afkomst. De maximale foutmarge bedraagt 3,1 procent voor de steekproef. De opiniepeiling is uitgevoerd door Dedicated Research.

Foto: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners