Kempens wielermuseum komt in Grobbendonk

Print
Grobbendonk - In Grobbendonk, toch de geboorteplaats van Rik Van Looy en de woonplaats van Herman Van Springel, zitten ze op hete kolen. Op de tafel van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois ligt het dossier van de restauratie van de pastorij (1780) van de gemeente. Als de minister morgen zijn handtekening zet onder het restauratiebesluit, beginnen ze in Grobbendonk overmorgen met een grondige face lift voor het monument. De bestemming is gekend: een wielermusuem met alle mogelijke memorabilia van onze Kempense wielerhelden.
Geweldig uithangbord

"We hebben daarvoor geld in de begroting ingeschreven", zegt schepen van Sport Alex Van Peer (Open VLD). "Het gaat om een zeer grondige renovatie. Na afloop zullen we ook de bovenverdieping kunnen gebruiken."

Dat de pastorij onderdak zal bieden aan een wielermuseum is voor de schepen evident: "Dit is een mooie bestemming en een uitstekende ligging. En een geweldig uithangbord voor onze gemeente."

Van onder de kolen

Wie met dit standpunt heel blij is, is oud-renner Sus Verhaegen (62), de man, achter de pas opgerichte vereniging van oud-renners. Sus verzamelt al een hele poos passioneel stukken uit ons rijke Kempense wielerverleden: fietsen en truien van wielerhelden, bekers, foto's uit de oude doos, noem maar op.

"Mijn huis puilt uit", lacht Sus, "ik krijg tegen mijn voeten van mijn vrouw. Zopas kocht ik mijn eigen allereerste koersfiets nog terug voor 75 euro, dat was het driedubbele dan dat ik er zelf 45 jaar geleden voor betaalde. En een velo van Ward Sels ben ik in Vorselaar onder een berg kolen gaan uitgraven! Dat moet straks allemaal zijn plaats krijgen in de pastorij."

Steun uit Vorselaar

Burgemeester Lieven Janssen (Actiev) uit Vorselaar heeft altijd de oprichting van een Kempens wielermuseum voorgestaan. Is hij niet jaloers dat het niet in zijn Vorselaar komt?

"Bijlange niet", reageert Janssens sportief, "ik steun Grobbendonk, als voorzitter van de Erfgoedcel. Dit is goed voor onze regio. Wellicht komt er op termijn een nog grotere, meer prestigieuze locatie. Daar kan Europees geld voor aangesproken worden. Ik roep ook ieder die wielermemorabilia in bezit heeft die aan ons te schenken voor onze Erfgoeddag rond de Kempense wielergeschiedenis op 22 april 2012. Stuur een mailtje naar www.erfgoedcelkempenskarakter.be

Marc HELSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio