"Geen katholieke feestdagen meer in België"

Geen katholieke feestdagen meer in België

"Geen katholieke feestdagen meer in België"

Print
De officiële feestdagen mogen niet meer verwijzen naar het katholieke geloof. Ze moeten volledig "seculier" zijn. Dat vindt het onafhankelijke kamerlid Laurent Louis (foto). Hij heeft een hele lijst met nieuwe feestdagen ingediend om de huidige te vervangen. Zijn wetsvoorstel wordt straks door de Kamer in overweging genomen.

Nieuwjaarsdag, 1 mei, 21 juli en 11 november blijven bestaan zoals nu, maar verder verandert alles. Pasen en Pinksteren verdwijnen, Kerstmis blijft bestaan maar het krijgt een andere betekenis. Eerder al bepleitte het eindrapport van de Interculturele Dialoog, die door minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) werd georganiseerd, voor een hervorming van de wettelijke feestdagen. Maar deze groep wilde meer feesten van andere godsdiensten invoeren. Dat leidde tot een storm van protest. Louis heeft andere bedoelingen. Voor hem moeten alle feesten "seculier" worden. Het is geleden van Maximilien de Robespierre tijdens de Franse revolutie dat dit nog geprobeerd werd.

De nieuwe feestdagen zijn: 8 maart (de Dag van de Rechten van de Vrouw), 8 mei (het einde van de tweede wereldoorlog), 9 mei (de officiële feestdag van de Europese Unie), 11 juli (de Vlaamse feestdag), 27 september (de feestdag van de Franse Gemeenschap), de zaterdag voor de derde zondag van september (het Feest van het Waals Gewest), 15 november (het Feest van de Dynastie), 20 november (de Dag van de Rechten van het Kind), 10 december (de Dag van de Rechten van de Mens), 25 december (nu nog Kerstmis, maar als Louis gevolgd wordt: het Feest van de Solidariteit).

Wat de Interculturele Dialoog met Pasen en Pinksteren wilde doen, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Photo News

Nu in het nieuws