Amnesty: "George W. Bush moet gearresteerd worden"

George W. Bush jr. moet door Canada gearresteerd en vervolgd worden omdat hij toestemming heeft gegeven tot martelen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De voormalige Amerikaanse president bezoekt Canada op 20 oktober.

ikerremans

"Canada moet, gezien internationale verplichtingen, de oud-president Bush arresteren en vervolgen vanwege zijn verantwoordelijkheid voor misdaden onder internationale wetgeving, waaronder marteling", zegt Susan Lee, de directrice van Amnesty Amerika.

"Aangezien de Amerikaanse autoriteiten tot nu toe gefaald hebben om Bush voor het gerecht te brengen, moet de internationale gemeenschap ingrijpen. Als Canada geen actie onderneemt tijdens zijn bezoek, dan schendt het land het verdrag van de Verenigde Naties tegen marteling en toont het minachting voor fundamentele mensenrechten."

Amnesty doelt op een geheim detentieprogramma van de CIA tussen 2002 en 2009, waarbij martelen en andere wrede en onmenselijke behandelingen gebruikt werden. Bush zelf heeft al bekend dat hij toestemming heeft gegeven voor 'waterboarding', een ondervragingstechniek waarbij je het gevoel hebt dat je verdrinkt. Volgens Amnesty had de marteling plaats in de gevangenissen in Guantanamo, Afghanistan en Irak.

De Canadese autoriteiten hebben voorlopig nog niet gereageerd op de vraag van Amnesty. Op 20 oktober brengt Bush een bezoek aan Canada. In februari annuleerde Bush nog een reis naar Zwitserland na een soortgelijke oproep.

Foto Photo News

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio