"VS voeren oorlog in Pakistan"

VS voeren oorlog in Pakistan

"VS voeren oorlog in Pakistan"

Print
De Verenigde Staten voeren een "oorlog" in Pakistan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta (foto), dinsdag gezegd. Panetta gaat daarmee in tegen de officiële stellingname van Washington, dat het bestaan van geheime CIA-operaties in het land weigert te erkennen.

De voorbije weken zijn de beleidsmakers in Washington, tot VS-president Obama toe, begonnen met de Pakistaanse "bondgenoot" stelselmatig aan (het steunen van) terrorisme te linken. De regelmatige raketaanvallen vanuit drones (onbemande vliegtuigjes) zijn een publiek geheim. Maar om juridische redenen (schending van de soevereiniteit van een land) en om de relaties met Islamabad niet al te drastisch te besmeuren, kan de VS-regering die operaties niet officieel erkennen. Panetta, voormalige baas van de CIA, deed dat dinsdag dus wel.

Sinds begin dit jaar heeft de CIA al minstens zestig aanvallen met Predator- en Reaper-drones uitgevoerd in het zogenaamde stammengebied in het noordwesten van Pakistan, dat grenst aan Afghanistan. Die aanvallen schakelen zo nu en dan "terroristen" uit, maar eisen evenzeer een hoge burgertol.

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws