Een Brits kind op vier leeft binnenkort in armoede

Een Brits kind op vier leeft binnenkort in armoede

Een Brits kind op vier leeft binnenkort in armoede

Print
In Groot-Brittannië zal volgens een rapport in 2020 een kind op vier in armoede leven. Het gemiddelde inkomen van de gezinnen daalt in de periode van 2009 tot 2012 met zeven procent. Dat blijkt uit een dinsdag in Londen gepubliceerd onderzoek van het Institute for Financial Studies (IFS).

De prijzen van de levensmiddelen stijgen in die periode met 4,5 procent. Alleen al daardoor worden volgens de berekeningen 600.000 kinderen en 800.000 volwassenen in arbeidsongeschikte leeftijd in de armoede gedrukt. De armoedegrens is per definitie bereikt als het gezinsinkomen onder 60 procent van de gemiddelde waarde valt.

Een door de conservatief-liberale regeringscoalitie op gang gebracht pakket voor de hervorming van het sociaal systeem onder de naam "Universal Credit" kan het probleem verlichten, beoordeelden de experten. 450.000 kinderen en 600.000 volwassenen vinden daardoor een uitweg uit de relatieve armoede. In elk geval wordt dat positief effect door een hele resem nieuwe regeringsbeslissingen bij belastingen en sociale uitkeringen meer dan teniet gedaan.

Groot-Brittannië zou daarmee zijn zelfopgelegde doelstellingen tegen kinderarmoede serieus rateren. Het parlement had in 2010 met partijoverstijgende toestemming besloten dat tegen 2020 niet meer dan tien procent van alle kinderen in relatieve armoede zou mogen leven.

Duitsland

Ook in Duitsland dreigen steeds meer mensen in de armoede terecht te komen en de armen krijgen steeds minder opportuniteiten om hun financiële situatie te verbeteren. "Eens arm, altijd arm", zei sociologe Jutta Allmendinger bij de voorstelling van het rapport van het federaal bureau voor statistieken Destatis en een groep sociale onderzoekers. Het toont aan dat het bevolkingspercentage met een risco van 15,2 procent op armoede in de periode 2007-2008 is gestegen naar 15,5 procent in 2008-2009. Dat cijfer stijgt sinds de jaren tachtig.

Nu in het nieuws