Egyptisch leger vraagt snel onderzoek naar dodelijke rellen

Egyptisch leger vraagt snel onderzoek naar dodelijke rellen

Egyptisch leger vraagt snel onderzoek naar dodelijke rellen

Print
De Opperste Raad van de Strijdkrachten, die Egypte sinds het vertrek van Moebarak bestuurt, "heeft de regering de opdracht gegeven om snel een onderzoekscommissie op te richten die achterhaalt wat er gebeurd is en die juridische maatregelen neemt tegen iedereen waarvan de betrokkenheid bewezen wordt, ofwel rechtstreeks ofwel door uitlokking", meldde de staatstelevisie.

Op een spoedzitting gisteren (maandag) herhaalde de militaire raad dat "hij de nationale verantwoordelijkheid blijft dragen om de bevolking te beschermen na de revolutie van 25 januari, tot hij de macht aan een verkozen burgerlijke autoriteit overdraagt."

De raad noemde de rellen "pogingen om de pijlers onder de staat te vernietigen en chaos te zaaien." Hij beloofde "de nodige maatregelen te nemen om de veiligheidssituatie te herstellen."

Koptische christenen

Het geweld van zondag was het ergste sinds de revolutie die in februari tot de val van Moebarak leidde. De rellen begonnen toen koptische christenen protesteerden tegen de vernieling van een kerk door moslimextremisten in de zuidelijke provincie Aswan. Tijdens het protest werden ze aangevallen.

De kopten zeggen dat ze vreedzaam betoogden toen ze door ongure elementen werden aangevallen. Daarop kwam de militaire politie tussenbeide en die trad onnodig hard op, zeggen de kopten. Er kwamen daarbij minstens 26 mensen om het leven en er vielen meer dan 300 gewonden.

Leger verantwoordelijk

Tientallen mensen zijn gearresteerd in verband met het geweld van zondag. Volgens MENA, het officiële nieuwsagentschap van het land, zijn ook "aanstichters van de chaos" gearresteerd.

Hossam Bahgat, van het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, wijst het leger met de vinger. "Voor het eerst worden de christenen niet aangevallen door moslimextremisten of politie maar door het leger. We begrijpen niet waarom het leger zo drastisch optrad. Er moet een onafhankelijk onderzoek naar de aanvallen komen en dat zou niet door het leger mogen worden gevoerd."

Bron: IPS
Beeld: Photonews

Nu in het nieuws