Sluiting Duitse kernreactoren doet prijs Belgische elektriciteit stijgen

Sluiting Duitse kernreactoren doet prijs Belgische elektriciteit stijgen

Sluiting Duitse kernreactoren doet prijs Belgische elektriciteit stijgen

Print
De sluiting op 15 maart van zeven Duitse kernreactoren heeft geleid tot een stijging van 4,5 euro per MWh, of circa 8 procent, van de Belgische elektriciteitsprijs op de Endex termijnbeurs, de referentie voor industriële gebruikers.

De sluiting van alle Duitse kerncentrales tegen 2022 zal een stijging van de elektriciteitsprijs in België op de spotmarkt met ongeveer 20 procent meebrengen, stelt de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) in een studie.

Na de kernramp in het Japanse Fukushima besliste de Duitse regering om meteen zeven kernreactoren te sluiten. Dat leidde volgens de CREG op korte termijn tot een stijging met 4,5 euro per megawattuur van de Belgische elektriciteitsprijs op de Endex termijnbeurs, de referentie voor de grote industriële gebruikers.

Over de impact voor de (kleine) residentiële gebruiker doet de CREG geen uitspraken, omdat die prijs afhankelijk is van onder meer distributie-, vervoerskosten en taksen, aldus woordvoerder Jacquet Laurent. Als stelregel geldt dat de totale prijs van de elektriciteitsfactuur voor de residentiële afnemer in België voor ongeveer 40 pct afhangt van de prijs op de groothandelsmarkt.

De CREG stelt verder vast dat Duitsland sinds 15 maart niet langer een uitvoerder maar invoerder van elektriciteit is geworden. Verder is er de sterke stijging van de invoer van aardgas in Zeebrugge en de uitvoer van dit gas naar Duitsland. De stromen aardgas in Zeebrugge zijn sinds 1 april meer dan verdubbeld.

Tegen 2022, als in Duitsland 12.008 MW nucleaire capaciteit sluit, verwacht de Belgische energieregulator een stijging van de elektriciteitsprijs op de spotmarkt met ongeveer 20 procent in Duitsland en door de koppeling van de markten dus ook in België.

Beeld: Photonews