Haven lokt haaien naar stranden

Haven lokt haaien naar stranden

Haven lokt haaien naar stranden

Print
Haaien vallen opvallend vaak badgasten in de buurt van het Braziliaanse Recife aan. Een mogelijke oorzaak is de relatief jonge haven van Suape vlakbij.

De haaien begonnen de badgasten en vooral de surfers, van de stranden van Recife aan te vallen in 1992. Van 1992 tot 2006 werden 47 aanvallen geregistreerd, waarbij 17 doden vielen, blijkt uit een studie van Fabio Hazin, directeur van het departement visserij van de Federale Rurale Universiteit van Pernambuco.

Het aantal aanvallen is hoog voor een kuststrook van nauwelijks 20 kilometer. Wereldwijd vinden er ongeveer honderd aanvallen per jaar plaats, de meeste in Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Bovendien kende Recife dit soort incidenten voordien niet.

Haven van Suape

Alles wijst op de haven van Suape als oorzaak van de aanvallen. De bouw van de haven, 40 kilometer ten zuiden van Recife, begon in 1977, maar verliep aanvankelijk traag doordat te weinig bedrijven konden worden aangetrokken. Vanaf de periode 1989-1991 ontving de haven meer schepen. Zodra meer dan dertig schepen per maand aankwamen, begonnen de aanvallen van de haaien.

Haaien hebben de gewoonte schepen te volgen, zegt Hazin. Daardoor heb je sowieso al een hoger risico op aanvallen in havenzones.

Bovendien werd de monding van de rivieren Ipojuca en Merepe in de baai van Suape afgesloten om haveninstallaties en industrieterreinen te bouwen. Daardoor konden de vrouwtjes van de stierhaai niet langer water met een laag zoutgehalte bereiken om hun jongen ter wereld te brengen. De agressieve soort, die bij de meeste incidenten betrokken is, week daardoor uit naar het estuarium van de Jaboatão, dichter bij Recife en de stranden die het vaakst aanvallen te verduren hebben.

Bron: IPS
Beeld:Photonews

Nu in het nieuws