"Motilium kostte duizenden Belgen leven door hartstilstand"

Motilium kostte duizenden Belgen leven door hartstilstand

"Motilium kostte duizenden Belgen leven door hartstilstand"

Print
Het geneesmiddel motilium veroorzaakt volgens farmacoloog Luc Hondeghem in ons land jaarlijks honderden doden door een plotse hartstilstand. Dat staat in het weekblad Knack.

Hondeghem deed in 2000 en 2002 zes experimenten met domperidon, de in 1974 ontdekte molecule en het actieve element van het geneesmiddel, op konijnenharten. Hij oordeelde de molecule toen als te gevaarlijk, omdat ze zware hartritmestoornissen kon uitlokken.

Volgens het weekblad las de farmacoloog begin dit jaar in de medische vakliteratuur dat de molecule aanleiding geeft tot een vier keer verhoogd risico op een hartstilstand. Hij rekende op basis daarvan uit dat het geneesmiddel in ons land sinds 2.000 aan 3.200 mensen het leven kostte. Volgens Hondeghem zou het middel alleen nog maar in specifieke gevallen en op voorschrift gebruikt mogen worden.

Niet goedgekeurd in VS

Het medicijn werd door farmaciereus Janssen Pharmaceutica ontwikkeld en wordt veel gebruikt bij misselijkheid en een zwaar gevoel in de maag. Het middel kwam in 1978 op de markt, en sindsdien zijn er wereldwijd ongeveer 1,4 miljard behandelingen van verkocht. In ons land is het verkrijgbaar zonder voorschrift. In de Verenigde Staten is het middel echter nooit goedgekeurd voor gebruik, het risico op een plotse dood wordt namelijk te hoog ingeschat.

Producent aangeklaagd

Producent Janssen Pharmaceutica stelt echter dat het middel heel uitzonderlijk bijwerkingen geeft. Een stelling die het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten volgt, maar dat waarschuwt artsen en apothekers wel dat enkel de laagst werkzame dosis aanbevolen mag worden.

Bij het parket van Turnhout diende Hondeghem echter een klacht in tegen Janssen Pharmaceutica voor fraude en criminele activiteit.

Foto YouTube

Nu in het nieuws