Duitse deelstaten zetten spyware in tegen burgers

Duitse deelstaten zetten spyware in tegen burgers

Duitse deelstaten zetten spyware in tegen burgers

Print
De Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg en Nedersaksen geven toe dat zij spyware hebben ingezet voor opsporingsdoeleinden. Het gaat volgens een hackersorganisatie, die de kat de bel aanbond, om spyware die door de overheid zelf besteld en ontwikkeld is. De zaak zorgt voor een politieke rel in Duitsland, waar het bespioneren van burgers zeer gevoelig ligt - spionage was voor de eenmaking hét onderdrukkingsmiddel bij uitstek in de toenmalige DDR.

De hackers van de Chaos Computer Club doopten de door hen ontdekte spyware 'Bundestrojaner'. Daarmee kunnen bij nietsvermoedende burgers voip-gesprekken (voice over internet) worden afgetapt, maar ook screenshots worden gemaakt en zelfs bestanden worden verwijderd en upgeload.

Daarmee overtreedt de Bundestrojaner volgens de hackers de wet. Bovendien verstuurde de malware onversleuteld de verzamelde data, waardoor de kans op misbruik van deze data groot zou zijn.

Volgens de vier Duitse deelstaten wordt de spyware alleen binnen het wettelijke kader toegepast. In Nedersaksen zouden opsporingsdiensten de Bundestrojaner al twee jaar inzetten, terwijl in Brandenburg de spyware momenteel in één zaak wordt gebruikt.

Politieke weerslag

De politieke gevolgen van dit computerschandaal zijn nog onduidelijk, maar het staat bijna als een paal boven water dat er fall-out zal zijn. De federale minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger heeft een gecombineerd onderzoek geëist van zowel de federale overheid als de deelstaten, schrijft de Deutsche Welle.

Nu in het nieuws