Doodspolissen betalen niet meer uit

Doodspolissen betalen niet meer uit

Doodspolissen betalen niet meer uit

Print
De mensen die belegd hebben in zogenaamde doodspolissen bij het Nederlandse Quality Investments, krijgen geen betalingen meer. De zaak is in handen van het Nederlandse gerecht. Ook in België zijn er heel wat gedupeerden.

Het verhaal klonk nochtans mooi. Beleggers in Nederland en Vlaanderen konden destijds inschrijven op een belegging met een opbrengst van 8%. Die was bovendien gegarandeerd. Een levensverzekering leidt immers 0sowieso tot een uitkering. Sterven doet iedereen. Alleen is het tijdstip onbekend.

De jongste jaren ontstond in de VS een hele markt van mensen die hun levensverzekering vervroegd te gelde wilden maken. Dat kon door het zoeken van een overnemer. Die krijgt dat de verzekerde som op het moment dat de oorspronkelijke verzekerde de geest geeft.

Door de crisis zagen bijvoorbeeld heel Amerikanen zich verplicht om deze toekomstige ontvangsten tegen een gunstkoopje van de hand te doen. Het enige risico voor de overnemer bleef alleen het tijdstip van overlijden van de verzekerde. En dit kan dan weer worden herverzekerd.

Het Nederlandse Quality Investments zag brood in deze markt. Het belegde voor zijn klanten in polissen van mensen die nog maar kort te leven hebben. Vaak gaat het om vooruitzichten van 3, 4 of 5 jaar. Het risico op 'langer leven' werd afgedekt via een herverzekering bij Provident Capital Indemnity uit Costa Ria.

Producten van Quality werden ook in ons land verdeeld, onder meer via het netwerk van Belgische Financiële Dienst (BFD), een makelaarskantoor in Turnhout. De polissen werden er actief gepromoot, onder meer via de website www.8procent.be.

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI ontdekte echter een fraude van zo'n 670 miljoen dollar bij Provident. Het gevolg is dat de herverzekering niet meer zo zeker was. De premie die werd betaald voor die herverzekering is, ging in rook op. De boekhouding werd vervalst.

Maar dit was slechts een tegenslag voor Quality Investments. De maatschappij zocht en vond een nieuwe verzekeraar, namelijk de Amerikaanse AAUG Insurance Company. Ze stelde haar klanten dan ook voor om recentelijk 16% van hun geïnvesteerde bedrag over te maken. Dit bedrag zou dan dienen om de portefeuille te verzekeren.

Onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat in Nederland instaat voor de bescherming van de consument, leert nu echter dat de maatschappij geen verzekeringen mag aanbieden in Forida.

Het ziet er namelijk meer en meer naar uit dat het hier gaat om een zogenaamde Ponzi-fraude, waarbij de eerste investeerders worden betaald met gelden van nieuwe investeerders. Dat is mogelijk zolang er voldoende nieuwe intreders zijn.

Intussen werden in deze zaak vier mensen opgepakt in een strafrechtelijk onderzoek naar internationale beleggingsfraude. Het gaat om de voltallige directie en haar huisadvocaat. Diens aanhouding werd trouwens al verlengd. De betichtingen luiden deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Sinds juli 2007 verkocht Quality de polissen aan 800 welgestelde investeerders, voor een bedrag van 175 miljoen euro. Wie niet tijdig weg was, moet nu afwachten hoeveel hij kan recupereren. De actie van de politie is er op gericht om zoveel mogelijk te kunnen recupereren. Al zijn de uitbetalingen aan de spaarders intussen opgeschort.

De aanhoudingen van de directie van Quality Investments en hun huisadvocaat volgden op huiszoekingen op 27 locaties in Nederland, Spanje, België, Zwitserland, Turkije, VS en Dubai. Daarbij werden ook huizen, wagenparken, horloges, boten en een vliegtuig in beslag genomen.

Johan VAN GEYTE