Open Vld wil niet met acht: "Wie onderhandelt, moet noodzakelijk zijn"

Open Vld wil niet met acht: Wie onderhandelt, moet noodzakelijk zijn

Open Vld wil niet met acht: "Wie onderhandelt, moet noodzakelijk zijn"

Print
Open Vld blijft gekant tegen een regering met acht partijen. "Als je onderhandelt, moet je noodzakelijk zijn", zegt nu ook minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Met het communautair akkoord op zak, verschuift de vraag van tien miljoen zich in de Wetstraat naar de coalitievorming, met de sociaaleconomische discussies als bepalende factor. Voor het sociaaleconomische is een gewone meerderheid genoeg, voor Open Vld zelfs noodzakelijk. Met meer partijen dan nodig bouw je geen stabiele ploeg, vindt ondervoorzitter Vincent Van Quickenborne.

"Dat zou betekenen dat je bepaalde partijen bij discussies aan de kant zou kunnen zetten en dat kunnen we niet maken. We hebben een regering nodig waar er eendrachtige beslissingen worden genomen en er bruggen worden geslagen tussen de partijen", aldus Van Quickenborne.

"Als je onderhandelt, moet je noodzakelijk zijn aan de tafel. Ben je overbodig, dan speel je niet mee en kun je geen stabiele ploeg maken." Van Quickenborne wil niet gezegd hebben dat de groenen eruit moeten. "Er zijn nog andere partijen. Het gaat niet over links of rechts, maar of we erin slagen om hervormingen door te voeren."

Geen oppositie

De Franstalige socialisten zien dat anders. Zij blijven voorstander van een regering met acht partijen, zelfs al betekent dat een totaal gebrek aan oppositie aan Franstalige kant. Een regering zonder oppositie is weliswaar "gevaarlijk", maar gezien de huidige internationale financiële situatie misschien toch nodig, argumenteerde Kamervoorzitter Flahaut. Voor hem lijkt net een te krappe meerderheid onwerkbaar.

Partijgenote en vicepremier Laurette Onkelinx toont zich bereid het debat alsnog open te trekken. "De keuze stelt zich niet simpelweg tussen Open Vld en Groen!", laat ze verstaan. MR-voorzitter Charles Michel kreeg tot slot de vraag voorgeschoteld of zijn Vlaamse geestesgenoten van Open Vld misschien zelf aan de kant gelaten kunnen worden. "Niet ondenkbaar", reageerde die. Al wordt de meerderheid aan Vlaamse kant dan natuurlijk wel erg krap. Vraag is dus of CD&V zoiets zou laten gebeuren.

Ook Open Vld-voorzitter Alexander De Croo liet al verstaan dat een regering met acht uit den boze is. Maandag benadrukte hij nog eens dat de nota-Di Rupo grondig herschreven moet worden, want de nota "leidt ons economisch naar de afgrond".

Nu in het nieuws