Kleine banken profiteren van problemen bij Dexia

Net zoals bij de financiële crisis van drie jaar geleden, zijn het ook nu weer vooral de kleine bankjes die garen spinnen bij de problemen die de grotere banken ondervinden. Wel lopen nu niet zoveel klanten over als bij de vorige crisis, zo blijkt uit een rondvraag.

ikerremans

In een officieel communiqué laat Argenta verstaan dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken, maar officieus weet een kantooruitbater toch al te melden dat er opnieuw zeer veel klanten de overstap maken. “Onze omzetstijging benadert opnieuw die van 2008”, klinkt het.

“Kan ik mijn geld verliezen?” En: “Wanneer gaat het eindelijk stoppen?” Dat zijn de twee vragen die het vaakst opduiken bij Record Bank. “Heel veel mensen willen weten of hun geld bij Dexia én bij de andere banken nog wel veilig is”, zegt Patrick Sweeck. “Ze blijven met vragen en onrust zitten, en hoewel de toestand echt niet zo schrikbarend is, het is echt niet evident om die angst weg te nemen.”

Bij de bankencrisis van 2008 telden sommige Record-filialen een verdubbeling van hun zakencijfer. “Zo’n vaart loopt het nu niet”, zegt Sweeck. “Er is een stijging, maar die is minder uitgesproken. Normaal ook. Drie jaar geleden zaten alle grote banken in het slop. Nu verkeert alleen Dexia in moeilijkheden. Al blijft het natuurlijk de vraag of de problemen met de Europese banken wel met de oplossing voor Dexia gaan stoppen.”