Gigantisch virus lokt  eencelligen met de look van een bacterie

Gigantisch virus lokt eencelligen met de look van een bacterie

Gigantisch virus lokt eencelligen met de look van een bacterie

Print
Voor de kust van Chili is een megavirus ontdekt, het grootste ooit waargenomen. Het is Megavirus chilensis genoemd en heeft 10 tot 20 keer de omvang van een gewoon virus.

"Het virus is groter dan sommige bacteriën", aldus professor Jean-Michel Claverie van de universiteit van Aix-Marseille in Frankrijk. "Je hebt geen elektronenmicroscoop nodig om het te zien. Een gewone microscoop volstaat". Het virus meet ongeveer 0,7 micrometer (1 micrometer is een duizendste millimeter).

Virussen kunnen zichzelf niet voortplanten. Ze moeten daarvoor een cel binnendringen. Megavirus chilensis heeft vezeltjes aan de buitenwand (capsid) en die structuur lokt waarschijnlijk amoebes of eencellige organismen die er een bacterie in zien. Het virus gebruikt de amoebe dan om zich voor te planten. Bacteriën hebben eveneens vezeltjes op de buitenwand.

Op BBC kun je een microscoopbeeld van het nieuwe virus zien.

Het vorige record stond op naam van het Mimivirus, dat werd in 1992 ontdekt in een koeltoren in Groot-Brittannië. Het Megavirus chilensis telt meer dan 1.000 genen. Die bevatten de instructies voor de voortplanting wanneer het virus een gastcel binnendringt. Het Megavirus chilensis creëert binnen de amoebes een soort cel binnen de cel - een paard van Troje als het ware - waarbinnen de nakomelingen tot stand komen.

Nu in het nieuws