Timosjenko krijgt zeven jaar cel voor ambtsmisbruik

Timosjenko krijgt zeven jaar cel voor ambtsmisbruik

Timosjenko krijgt zeven jaar cel voor ambtsmisbruik

Print
Joelia Timosjenko, de voormalige Oekraïense eerste minister, is dinsdag door een rechtbank in Kiev schuldig bevonden aan ambtsmisbruik. Ze moet zeven jaar de cel in. Bovendien moet ze een schadevergoeding van 200 miljoen dollar betalen.

Een rechtbank in Kiev oordeelde het dinsdag als bewezen dat Timosjenko in 2009 gasverdragen met Rusland afsloot in het nadeel van Oekraïne. De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden eerder al het geding tegen de oppositieleidster bekritiseerd als politiek gemotiveerd.

Timosjenko nam het vonnis met een onbewogen gelaatsuitdrukking op. Nog tijdens de voorlezing van het verdict door de rechter kondigde Timosjenko aan protest aan te tekenen bij het Europees Hof voor de Mensenrechten. Ze zal tot het einde vechten voor haar "eerlijke reputatie". "Glorie voor Oekraïne!" riep de 50-jarige politica in de rechtszaal.

Het boegbeeld van de prowesterse revolutie uit 2004 beschuldigt president Viktor Janoekovitsj ervan de oppositie met het proces te willen uitschakelen. De EU had ook gedreigd met gevolgen als Timosjenko schuldig bevonden zou worden.

Nu in het nieuws