Nobelprijswinnaars: "Europa moet voorbeeld VS in 1787 volgen"

Nobelprijswinnaars: Europa moet voorbeeld VS in 1787 volgen

Nobelprijswinnaars: "Europa moet voorbeeld VS in 1787 volgen"

Print
De schuldencrisis in de eurozone is vanuit economisch standpunt eenvoudig op te lossen, via begrotingsfederalisme. Daarbij nemen ze best een voorbeeld aan wat de Verenigde Staten in 1787 deden. Dat zeggen de Amerikanen Thomas J. Sargent en Christopher A. Sims, de winnaars van de Nobelprijs voor Economie 2011.

Het probleem is het politieke aspect van de zaak. Tijdens een persconferentie in Princeton, in de Amerikaanse staat New Jersey, zei Sargent (foto, links) dat de eurozone volgens hem de weg moet volgen die de Verenigde Staten bewandelden om de begrotingscrisis op te lossen na de onafhankelijkheid in 1776.

De dertien stichtende staten van de VS beslisten toen om hun geloofwaardigheid te herstellen door hun begrotingen te verenigen. Dat gebeurde in de grondwet van 1787.

Ook zijn collega Sims (foto, rechts) pleitte voor begrotingsfederalisme in Europa. "Mijn standpunt is dat als de euro moet overleven, de eurozone een manier moet vinden om de begrotingsperikelen te delen en de bevoegdheid voor de begrotingen te verbinden aan de Europese Centrale Bank (ECB)", aldus Sims.

Beide economen kregen de Nobelprijs economie voor hun empirisch onderzoek over oorzaak en gevolg in de macro-economie.

Nu in het nieuws