Oudste nog rijdende auto verkocht voor 3,4 miljoen euro

Een 127 jaar oude auto - de oudste nog rijdende auto ter wereld - is van eigenaar verwisseld voor 4,62 miljoen dollar, dat is omgerekend bijna 3,4 miljoen euro. De stoomauto, in 1884 gebouwd door de Franse constructeur De Dion-Bouton et Trépardoux, werd vrijdag geveild in Hershey, in de staat Pennsylvania.

ghouben

De wagen bracht dubbel zoveel op als verwacht. De auto, "La Marquise" heeft een maximumsnelheid van 61 kilometer per uur, is 2,7 meter lang en weegt 952 kilogram. Met een volle tank van 20 liter kan 32 kilometer afgelegd worden.

De koper is volgens het veilinghuis RM Auctions nog maar de vijfde eigenaar. De vorige eigenaar, een verzamelaar uit Texas, had de wagen in 2007 gekocht voor 3,5 miljoen dollar. De auto nam deel aan de allereerste autorace, in 1887 tussen Parijs en Versailles.

Op thehistoryblog.com vind je een uitgebreide geschiedenis van het vehikel.

Amerikaanse media melden dat er in het National Motor Museum in Groot-Brittannië nog een "oudste nog rijdende auto ter wereld" staat. Het Britse voertuig werd in 1875 gebouwd door Robert Neville Grenville. Het gaat om een driewielig voertuig dat amper gelijkenissen vertoont met de moderne auto. Er zijn ook steeds met twee mensen nodig om een ritje te maken: een om te sturen en een zich bezig te houden met de stoommotor. "La Marquise" kan daarentegen door een persoon bestuurd worden.

Nu in het nieuws