Wie vervangt Danny Pieters als Senaatsvoorzitter?

Formateur Elio Di Rupo is maandagavond opnieuw langsgegaan bij de koning om verslag uit te brengen over de onderhandelingen. Di Rupo moet nu gaan beslissen met welke partijen hij in een regering wil stappen. Ook staat de functie van Senaatsvoorzitter Danny Pieters ter discussie.

ikerremans

Di Rupo ging om 18.00 uur langs bij de koning. "De formateur heeft de kwaliteit van het werk verricht door alle onderhandelaars onderstreept. De koning heeft zich daarover ten zeerste verheugd", laat het paleis weten.

Danny Pieters

Na de herlezing van het institutioneel akkoord hebben de onderhandelaars zich maandagmiddag nog gebogen over het voorzitterschap van de Senaat, een punt dat onrechtstreeks verbonden is met de samenstelling van de volgende coalitie. Het is een van de posten waarover de toekomstige meerderheidspartijen onderhandelen tijdens de verdeling van de ministerportefeuilles, aan het einde van de formatie.

De huidige Senaatsvoorzitter is Danny Pieters (N-VA). Zijn partij neemt echter geen deel meer aan de onderhandelingen en zal ook geen deel uitmaken van de volgende regering. De acht partijen moeten het voor dinsdag, de dag van de parlementaire rentree, eens raken over wie zijn plaats inneemt.

In kringen rond de onderhandelaars heerste maandagavond grote discretie over de kwestie. Een naam die eerder al viel om de functie over te nemen, in afwachting van de definitieve verdeling, is die van CD&V'ster Sabine de Bethune. Dat kon evenwel niet officieel worden bevestigd.

Woensdagavond gaat formateur Di Rupo opnieuw langs bij de koning. Dinsdag om 11.30 uur organiseert hij samen met de acht onderhandelaars een persmoment.

Lees ook: Formateur Di Rupo al bezig met keuze coalitiepartners

MEER OVER Danny Pieters