De Padt wil etnische registratie bij criminele feiten

Een op de vijf van de meest voorkomende vormen van criminaliteit, dat is twintig procent, wordt in ons land gepleegd door vreemdelingen. Dat blijkt uit het antwoord dat senator Guido De Padt (Open Vld) verkreeg op een schriftelijke vraag aan minister van Binnenlandse Zaken en partijgenote Annemie Turtelboom. De Padt stelt voor etniciteit bij criminele feiten te registreren.

kscherpenberg

Vier feiten op de vijf worden dus gepleegd door personen met de Belgische nationaliteit, stelt De Padt. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tekenen de vreemdelingen voor drie feiten op de tien, of dertig procent. In Vlaanderen en Wallonië klokt hun aandeel af op respectievelijk 14 en 16 procent, of één feit op de zes in Vlaanderen en één op de zeven in Wallonië.

"Informatie over de etnische afkomst van de verdachten wordt niet geregistreerd in de ANG. We weten dus niets over de eventuele buitenlandse herkomst van verdachten met een Belgische nationaliteit. Op dit moment onderzoekt een werkgroep wel de wettelijkheid en opportuniteit van een etnische registratie", zo vertelde Turtelboom tegen De Padt.

Die laatste is het idee van registratie genegen: "Ik denk dat de registratie van etniciteit ons een beter inzicht kan verschaffen in criminaliteit en een belangrijke bijdrage kan leveren aan het criminaliteitsbeleid, maar evenzeer aan het uitwerken van een degelijk integratiebeleid", stelt Guido De Padt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER